PDA

Bekijk de volledige versie : Mogelijk twee spoorstakingen


Ilse Van Loock
5th October 2010, 19:01
Mogelijk twee spoorstakingen in twee weken

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeft donderdag een stakingsaanzegging ingediend voor dinsdag 19 oktober. De vakbond klaagt de veiligheidsproblemen en de werkdruk aan. De treinbestuurders willen in de namiddag de sporen blokkeren in het station Brussel-Zuid.
‘Er worden nog altijd geen concrete maatregelen genomen om de veiligheid op het spoor te verbeteren ‘, aldus voorzitter Arthur Mercier. ‘Door de werkdruk zijn de treinbestuurders vermoeid en minder aandachtig.’ Vorige week diende ook de socialistische ACOD een aanzegging in. De bond wil staken op maandag 11 oktober als de gesprekken met de directie van volgende week niet genoeg opleveren. Treinreizigers moeten dus mogelijk in twee weken tijd twee keer een oplossing zoeken voor een staking.

Bron: De standaard; 2 en 3 oktober 2010
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=3J3081P0&word=mogelijk+twee+spoorstakingen+in+twee+weken

Mening:
Deze stakingen zijn geen stakingen om hun looneisen kracht bij te zetten of om de directie te beletten personeelsreorganisaties door te voeren. Het gaat hier over de veiligheid van ons allen.
Te hoge werkdruk kan leiden tot verstrooidheid en vermoeidheid bij de machinisten. Denk maar aan de ramp in Buizingen. Deze ramp had vermeden kunnen worden als de treinen zouden uitgerust zijn met een automatisch stopsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat treinen die een rood licht negeren automatisch tot stilstand komen.
Is dit al gebeurd?
Dit is niet zomaar een wilde staking. Veiligheid belangt iedereen aan.

Charissa
14th October 2010, 10:59
Bron: De Standaard (www.standaard.be)
Datum: 13 oktober 2010


Het autonoom syndicaat van treinbestuurders (ASTB) houdt vast aan de stakingsaanzegging voor dinsdag 19 oktober. Dat betekent dat er twee dagen op rij ernstige hinder zal zijn voor de reizigers.
Dat heeft het ASTB beslist na een ontmoeting tussen het syndicaat en de verantwoordelijken van de NMBS.

De treinbestuurders zijn van plan tussen 15 en 17 uur de sporen te blokkeren in Brussel-Zuid.

Het ASTB wil met de actie de veiligheidsproblemen en de werkdruk op het spoor aanklagen. Zo worden er volgens het ASTB soms stopseinen genegeerd omdat de bestuurders vermoeid zijn.

Het onderhoud met de NMBS-verantwoordelijken leverde niets op, aldus het syndicaat.

Eerder heeft ACOD opgeroepen tot een spoorstaking bij het treinpersoneel op maandag 18. De Onafhankelijke bond OVS steunt dit voornemen.

Mijn mening:
Nu is het dus officieel. De treinen staken op maandag en dinsdag. Ik heb niets tegen stakingen. Het kan zijn dat de werkemers te hard moeten werken en dat er veiligheidsproblemen zijn. Vooral dat laatste kan niet. Het personeel moet steeds veilig gesteld worden. Het is ook niet aanvaardbaar dat de werkdruk zo hoog is dat de bestuurders zelfs zo vermoeid zijn dat ze soms stopseinen negeren. Maar twee dagen staken, is dat niet wat te veel? Dagelijks reizen duizenden mensen met de trein en zij zitten hierdoor twee dagen in de problemen. En wat als er dan nog geen oplossing is, komt er dan een derde dag bij? En een vierde? Ik hoop dat de NMBS snel een oplossing vind anders blijven de treinreizers in de problemen zitten.

Barst
14th October 2010, 20:25
Studenten kamperen zondagnacht in Mechelse hogeschool door treinstaking


MECHELEN - Zestig studenten journalistiek van Lessius Mechelen zullen zondagnacht in de hogeschool overnachten. De aangekondigde treinstaking is de aanleiding voor het nachtje kamperen.


Het voorstel komt van de studenten zelf. Ze stelden het initiatief voor aan hun docenten, omdat ze maandag op tijd in de lessen aanwezig willen zijn. Het is voor hen een belangrijke dag omdat net dan het vernieuwde www.supo.be, de crossmediale jongerenwebsite waar ze de afgelopen weken hard aan hebben gewerkt, gelanceerd wordt.

Lessius stelt hen de polyvalente zaal in Campus De Ham, doorgaans gebruikt als refter, ter beschikking. Bovendien zorgt de hogeschool 's ochtends voor koffiekoeken.


Blog DS, 14-10-2010