PDA

Bekijk de volledige versie : Microsoft Internet Explorer 9: Welkom bij de grote jongens


Caroline.Verbraeken
4th October 2010, 16:50
Microsofts webbrowser Internet Explorer hinkte lang achterop bij alternatieve surfprogramma's als Firefox en Chrome. Maar met versie 9 herhaalt de softwaregigant een tour de force die hij ook al met Windows 7 uithaalde: niet alleen is de browser mee met de huidige trends, in de details wordt ook wat pionierswerk verricht.

Uw dienaar is zo iemand die bijna automatisch grijpt naar alternatieven voor Microsoft - Applecomputers, de iTunesmuziekspeler, de Firefoxbrowser - en staat zelf een beetje versteld dat hij het volgende aan zijn klavier toevertrouwt: Microsoft is goed bezig de laatste tijd. Met zijn robuuste besturingssysteem Windows 7 vaagde de softwaregigant niet alleen alle kwade herinneringen aan voorganger Vista weg, maar nam hij ook op bepaalde punten het voortouw qua gebruiksvriendelijkheid. Hetzelfde geldt voor Office 2010, dat eerder dit jaar verscheen. En binnenkort beent webbrowser Internet Explorer zijn (op dit moment relevantere) concurrenten bij.

Alleen al op visueel gebied gaat Internet Explorer 9 door op het elan dat Microsoft inzette met de recentste versies van zijn besturingssysteem en bureelsoftware. De bèta van het programma (een vroege testversie die voor het eerst aan het publiek wordt voorgesteld) loopt bijvoorbeeld in de blitse, doorzichtige Aerovormgeving die ondertussen kenmerkend werd voor Microsoftproducten uit dit Windows 7-tijdperk. Maar ook qua gebruiksfilosofie ligt het surfprogramma volledig in lijn daarmee: de vormgeving is minimalistisch op zijn Googles, je weet meteen alle knoppen staan en je struikelt niet meer over alle mogelijke opties.

Een eerste surfsessie met meerdere tabs liet zien dat Internet Explorer 9 ook mee is met een trend die werd ingezet door nieuwere pc-browsers, zoals Apple-immigrant Safari en Googles Chromebrowser. Bij het openen van een nieuwe tab wordt er eerst een mozaïekbeeld gegeven van alle sites die je laatst hebt bezocht. In de versie die we uitprobeerden leveren die thumbnails geen previewbeeld van de sites in kwestie, alleen het logo ervan. Maar dat is zelfs een pluspunt: bij de alternatieve webbrowsers die je favorieten op die manier presenteren, zorgt het voorladen van zulke previews toch voor een beetje overtollige vertraging.

Voor de rest leek surfen met Internet Explorer 9 robuust en betrouwbaar. We gebruikten het ding onder meer om de dagelijkse nieuwssites te bezoeken, te Facebooken, YouTube-filmpjes te bekijken, een route te plannen op Google Maps en de dienstregelingen van de NMBS op te zoeken, en ondervonden in geen enkele van die handelingen hinder.

De belangrijkste nieuwigheid die meteen in het oog sprong was de ingebouwde mogelijkheid om vervelende invoegtoepassingen, die je soms mee downloadt zonder het zelf goed en wel te beseffen, uit te schakelen. Je hoeft er ook niet achter te gaan zoeken: ze duikt zelf op in een dialoogscherm, dat ook de mogelijkheid levert om invoegtoepassingen die je wél toelaat automatisch uit te zetten als ze er te lang over doen om voor te laden. Die marge staat standaard op 0,2 seconden, dus het is duidelijk dat Internet Explorer 9 niet bereid is om compromissen te sluiten op gebied van snelheid. Dat is op dit moment nog niet te merken aan de snelheid van de browser zelf: er waren best wel wat haperingen, maar bij een bètaversie is het veel te vroeg om daar al een definitief oordeel over te vellen.

Ook mooi is dat die waarschuwingen onderaan het scherm worden gegeven, waar ze veel beter op hun plaats zijn. Ze storen je surfervaring niet, wat ze wel deden toen ze nog vlak onder de adresbalk werden geleverd, en ze trekken toch voldoende aandacht om goed op tijd te reageren. Wel misten we een voortgangsbalkje tijdens het inladen van een nieuwe website, een visuele cue die toch deel uitmaakt van de absolute canon in het computergebruik, en die nog niet klaar is om te worden gedumpt.

Plug-ins
Verder wordt er druk gepalaverd over het feit dat Internet Explorer 9 nu ook ondersteuning biedt voor de nieuwe webstandaard HTML 5. Het maakt de browser future proof, maar verandert op dit moment nog niets aan je surfervaring. Wat je wel kunt verwachten, is dat je in de toekomst geen speciale plug-ins meer hoeft te downloaden om leuke multimedia-elementen in een site te kunnen bekijken. Waar je de afgelopen tien jaar telkens als je een nieuwe browser installeerde ook Flash, Java en andere extra componenten moest downloaden om de leukere sites in al hun glorie te kunnen bekijken, zitten al die multimediale mogelijkheden nu gewoon in de code van de browser zelf.

Het zou kunnen dat we binnenkort - op de pc die we gebruiken om games op te spelen, niet op het Apple-werkbeest - de Firefoxbrowser gaan dumpen voor de definitieve versie van deze jongen hier. Windows 7 en Office 2010 waren al paardenmiddelen tegen jarenlange chronische Windowsstress, Internet Explorer 9 lijkt daar nog een extra dosis aan toe te voegen. (Ronald Meeus)

Bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1165426/2010/10/04/Microsoft-Internet-Explorer-9-Welkom-bij-de-grote-jongens.dhtml

Eigen mening:

Het is inderdaad zo dat vele mensen mozilla firefox gebruiken in plaats van internet explorer omdat dit algemeen veiliger is. Ook Itunes wordt vaak gebruikt. Dit artikel wijst erop dat windows er zich van bewust is en dat men dus vooruitgang wou boeken.
Het artikel schept hoge verwachtingen op vele gebieden, lay-out, nieuwe snufjes, plug-ins, extra mogelijkheden enzovoort. Ik hoop dat alles wat hier staat ook effectief verwezenlijkt zal worden.

Sanne.Brys
4th October 2010, 21:48
Als overtuigd Internet Explorer gebruiker, was ik niet blind voor de pijnpunten van de vorige versies. Daarom juich ik deze nieuwe versie van Internet Explorer enorm toe. Vooral de plug-ins en de controle over de ingebouwde invoegtoepassing lijken me een buitengewone meerwaarden te bieden. Ik kijk er naar uit!

Jasper.Deschuyter
6th October 2010, 11:57
Als fervent en tevreden Google Chrome gebruiker kijk ik met een licht sceptische blik naar de bètaversie van IE9. Het klopt dat IE8 licht achterop hinkt als het gaat om snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid wanneer men deze vergelijkt met browsers als Mozilla Firefox of Google Chrome. Verder heeft IE ook enkele rake klappen gekregen door de invoering van het browserkeuzescherm. Bron: http://computertotaal.nl/article/21580/-browserkeuzescherm-keldert-internet-explorer--.html
Met IE9 probeert Microsoft de klappen wat te reduceren en hoopt het zo de browser opnieuw leven in te blazen. Ik kan helaas deze 'vernieuwingen' (bv het mozaïekbeeld bij het openen van een nieuw tabblad is reeds ingevoerd in Chrome en invoegtoepassingen uitschakelen bestaat ook reeds in Firefox) niet als baanbrekend beschouwen.
Microsoft is met IE9 echter een pionier met de invoering van de HTML5 standaard waardoor je geen aparte plug-ins meer hoeft te installeren. Dit is dan ook zonder twijfel het sterkste punt van deze nieuwe browser.