PDA

Bekijk de volledige versie : Adriaenssens: 'Paus zelf zou ontslag moeten nemen'


Barst
1st October 2010, 08:51
Adriaenssens: 'Paus zelf zou ontslag moeten nemen'


Volgens Peter Adriaenssens, de gewezen voorzitter van de commissie naar seksueel misbruik in de Kerk, zou de paus best zelf zijn ambt neerlegt. Dat zegt Adriaenssens zaterdag in De Morgen.


Volgens Adriaenssens heeft de Kerk al wel een begin gemaakt met de aanpak van het misbruik, door er tenminste over te praten, maar is men nog lang niet ver genoeg gegaan.

Adriaenssens zegt dat 'er een verschil is tussen verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen.

Als ieder van ons het logisch vindt dat Stefaan De Clerck en Johan Vande Lanotte zijn opgestapt na de ontsnapping van Dutroux, ook al waren zij niet zijn bewakers, dan kun je toch alleen maar zeggen dat na alles wat in de kerk naar boven is gekomen iemand zijn verantwoordelijkheid moet nemen.'

Aangezien het niet alleen om een Belgisch, maar om een wereldwijd probleem gaat, is het de paus die het voorbeeld moet stellen, vindt Adriaenssens. 'De paus zou niet alleen zijn spijt moeten betuigen, maar ook afstand moeten nemen van zijn functie en zijn ontslag indienen. Om te tonen dat het hem dat waard is, om te tonen dat het niet had mogen gebeuren en nooit meer zal gebeuren, als het van het instituut afhangt. Dan heeft de Kerk een historische kans om opnieuw een morele standaard voor alle andere instituten te stellen.'


Blog DS, 01-10-2010

NicoGuitard
8th October 2010, 20:34
Paus Benedictus XVI zit momenteel inderdaad in een unieke positie om de Rooms Katholieke kerk de 21ste eeuw in te sturen. Deze positie zou hij echter volledig ondermijnen mocht hij nu aftreden. Volgens mij is het niet aan hem om verantwoording af te leggen voor zonden die onder de vorige paus zijn begaan, maar om onder zijn bewind er voor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. Slaagt hij er echter niet in om dit probleem weg te werken, dan is het niet meer dan normaal dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt en aftreed.