PDA

Bekijk de volledige versie : Een derde van 55-plussers is niet (meer) arbeidsgeschikt


Barst
29th September 2010, 21:31
Een derde van 55-plussers is niet (meer) arbeidsgeschikt


BREDENE - Twee op de drie van de 55-65'ers in het patiëntenbestand van Geneeskunde voor het Volk zijn geschikt voor de arbeidsmarkt.


Eén op de drie 55-65'ers uit het patiëntenbestand van de links geïnspireerde artsenpraktijken Geneeskunde voor het Volk is niet meer arbeidsgeschikt. Twee op de drie zijn wel geschikt: één op de drie als de arbeidspost of het werk wordt aangepast (gedeeltelijk geschikt); en één op de drie wordt beschouwd als volledig arbeidsgeschikt. Dat zeggen Karel Van Bever en zijn collega's-artsen, na het doorploegen van de medische dossiers van de 2.028 mensen tussen 55 en 65 jaar die ingeschreven zijn in hun acht praktijken in Gent, Zelzate, Hoboken, Deurne, Lommel, Schaarbeek, Molenbeek en Seraing.

Tot en met 59 jaar is nog bijna 70procent volledig of gedeeltelijk geschikt; dan zakt het percentage; op 64 is nog de helft geheel of gedeeltelijk arbeidsgeschikt. Op 55 jaar is nog 40 procent ‘volledig geschikt', op 60 jaar nog 30procent en op 65 jaar minder dan 20 procent. Twee op de drie van deze 2.028 mensen doen of deden ‘fysiek werk' (‘blue collar'); een kwart doet of deed kantoorwerk. De eerste groep heeft meer problemen dan de tweede; in de eerste is 39 procent niet meer geschikt om te werken; in de tweede 19 procent.

Geneeskunde voor het Volk leidt daaruit onder meer een pleidooi af om alle 55-plussers het recht op brugpensioen te geven. Drie praktijken – Gent, Hoboken en Deurne – deden verder onderzoek in de dossiers van hun 1.080 ingeschreven 55-65'ers. Drie op de vier hebben minstens één chronische aandoening; vrouwen meer dan mannen. Bijna al die mensen hebben een probleem met het spier-, gewrichts- of beenderstelsel. Een kwart van alle 55-65'ers uit die praktijken heeft een psychische aandoening. Telkens ongeveer 15 procent heeft of ademhalingsmoeilijkheden of een hart- en vaatziekte of diabetes.

Deze gezondheidscijfers mogen niet worden veralgemeend. De populatie van de praktijken van Geneeskunde voor het Volk is niet representatief voor de gehele bevolking. Het omvat veel meer arbeiders. Als evenwel meer of alle artsenpraktijken even systematisch dossiers van hun patiënten zouden bijhouden en bestuderen, zouden we veel meer weten over de gezondheidstoestand van de bevolking.


DS, 29-09-2010 (Guy Tegenbos)