PDA

Bekijk de volledige versie : Geld op kot


Barst
26th September 2010, 03:10
Geld op kot


Nu het academiejaar weer van start gaat, krabben veel ouders zich in het haar. Zeker wie een studerende zoon of dochter op kot heeft, ziet de kosten almaar stijgen. Zes vragen over en voor kotstudenten.


1. Hoeveel hapt zo'n kotstudent uit het gezinsbudget en hoe kunt u de uitgaven drukken? En hoe zit het met verzekeringen?

Dat is een vraag die zowat alle ouders van kotstudenten zich stellen. Op diverse internetfora wordt hierover duchtig gediscussieerd. De algemene teneur is dat 25 euro per week als een minimum wordt beschouwd en dat 40 of 50 euro per week een normaal bedrag is dat zowel voor ouders als voor studenten haalbaar en aanvaardbaar is. Soms wordt dit leefgeld betaald bovenop het gewone zakgeld van de student. Dat bedraagt gemiddeld zo'n 50 à 100 euro per maand.

Een andere regeling die wel eens voorkomt, is dat studenten een totaal budget krijgen van 500 euro per maand om hun kotleven te financieren. In dat bedrag is dan zowel de huur van het kot als het leefgeld inbegrepen.

Trein- en busabonnementen, cursusgeld en inschrijvingsgeld zijn meestal niet inbegrepen in dit budget en worden gewoonlijk apart betaald door de ouders.


2. Heeft een kotstudent recht op een eigen studietoelage?

In het hoger onderwijs wordt een studietoelage altijd uitbetaald aan de student zelf, of die nu op kot zit of niet. Toch kan het wel degelijk een verschil uitmaken of de student al dan niet op kamers verblijft. Voor kotstudenten ligt de maximale of volledige studietoelage ongeveer 1.500 euro hoger dan voor pendelstudenten. Dit academiejaar bedraagt een volledige studietoelage 3.622,42 euro voor kotstudenten tegenover 2.174,15 euro voor studenten die pendelen.

Of al dan niet een studietoelage wordt uitbetaald, hangt af van het referentie-inkomen van het gezin waar de student deel van uitmaakt, zijn zogenaamde leefeenheid. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen heeft de student recht op de volledige studietoelage, een percentage daarvan of helemaal geen studietoelage. Ligt het inkomen zeer laag, dan wordt in bepaalde gevallen een uitzonderlijke studietoelage uitbetaald. Ook die is hoger voor kotstudenten dan voor pendelstudenten.

www.ond.vlaanderen.be/studietoelagen


3. Moet een studentenkot verzekerd worden?

Meestal staat in het huurcontract dat de huurder verplicht is een brandverzekering af te sluiten. Toch zal u een studentenkot doorgaans niet apart moeten verzekeren. De klassieke brandpolissen van de meeste grote maatschappijen voorzien immers standaard een dekking voor studentenkoten. Hebben de ouders een brandverzekering voor de gezinswoning, dan is ook het kot van hun student automatisch meeverzekerd. Deze dekking geldt zonder bijpremie en zonder dat u dit expliciet moet melden.

Is een student niet meer gedomicilieerd bij zijn ouders, dan verleent de brandpolis van de ouders geen dekking meer. In dat geval moet de student wel zelf een eigen brandpolis voor huurpanden onderschrijven.

Ook de inboedel van het studentenkot is automatisch mee verzekerd door de brandpolis van de ouders. Hou er wel rekening mee dat het verzekerde kapitaal hoog genoeg moet zijn om zowel de inboedel van de gezinswoning als die van het kot te dekken. Anders kan de verzekeraar bij schade de evenredigheidsregel inroepen. Check ook of de brandpolis een dekking tegen diefstal voorziet. Ook die is dan automatisch mee van toepassing voor het studentenkot. Voor dure voorwerpen, bijvoorbeeld een computer of speciale apparatuur, kan het zinvol zijn om bijkomend een all risk-polis af te sluiten omdat de waarborg van de brandpolis vaak gelimiteerd is.


4. Is een kotstudent nog gedekt door de familiale verzekering van de ouders?

Ja, deze polis verzekert niet alleen de aansprakelijkheid van inwonende kinderen, maar ook van studenten die vanwege hun studies buitenshuis verblijven. Ouders van uitwisselingsstudenten kunnen best wel even checken of de waarborg ook buiten België van toepassing is. In sommige polissen geldt deze waarborg enkel binnen België of Europa.

De familiale polis dekt enkel schade en medische kosten van anderen, waarvoor gezinsleden aansprakelijk zijn. Breekt een student zijn been op kot, dan is dat dus niet verzekerd. Die risico's kunnen afgedekt worden door een ongevallenverzekering. Een gezinspolis blijft ook in dit geval geldig voor studenten die op kot verblijven.


5. Blijft een kotstudent thuis fiscaal ten laste?

Ja, een studerend kind wordt fiscaal nog altijd gerekend tot het gezin van de ouders, ook al verblijft het elders, op kot of in een gastgezin. Pas als het kind het gezin blijvend verlaat en een eigen domicilie heeft, is het niet meer ten laste van de ouders.

Houd er wel rekening mee dat ook het inkomen van de student hiervoor een rol speelt. Overschrijden de inkomsten van de student de grens van 2.830 euro (voor kinderen ten laste van gehuwden of wettelijke samenwoners) of 4.080 euro (voor kinderen ten laste van een fiscale alleenstaande), dan valt de student thuis weg als persoon te laste. Inkomsten uit een studentenjob tellen hiervoor slechts mee voor zover ze boven de 2.360 euro uitstijgen. Ontvangen onderhoudsuitkeringen worden maar meegerekend voor het bedrag boven de 2.830 euro (en bovendien slechts 80 procent daarvan).


6. Is het leefgeld dat een kotstudent ontvangt van zijn ouders, fiscaal aftrekbaar als onderhoudsgeld?

Neen, een onderhoudsuitkering of leefgeld betaald aan studerende kinderen is fiscaal niet aftrekbaar omdat het kind fiscaal gezien nog steeds deel uitmaakt van het gezin van de belastingplichtige. Zelfs als de student officieel gedomicilieerd is op het kotadres, gaat de fiscus er in regel van uit dat hij of zij nog deel uitmaakt van het gezin. Ouders die het betaalde leefgeld proberen af te trekken als onderhoudsgeld vangen dan ook meestal bot bij de fiscus.

Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen wordt de aftrek van onderhoudsgeld aan studerende kinderen wel aanvaard, namelijk wanneer uit de feitelijke omstandigheden blijkt dat de student een afzonderlijk gezin vormt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een kind na zijn studies in het kot blijft wonen, maar nog onvoldoende verdient om financieel al helemaal op eigen benen te staan.


DS, 25-09-2010 (Frida Deceuninck)

veronique.geussens
26th September 2010, 09:19
Eventjes reageren vanop Veronique haar account.

Amaai, was ik maar bij de gelukkige... Ik krijg 5 euro per maand zakgeld en 20 euro per week om te overleven op kot. Wat kan je zoal kopen met dat geld voor 1 week te overleven? Vooral Fast-Food, Pizza, Lasagne... Want met groenten en fruit voor elke dag kom je er gewoon niet.

Nog maar te zwijgen van het studentenleven! :D Allemaal een kostelijke zaak...

Greetz

Ian