PDA

Bekijk de volledige versie : Plan B verdeelt Walen en Brusselaars


Barst
25th September 2010, 16:33
Plan B verdeelt Walen en Brusselaars


Mocht België inderdaad barsten, dan zien de Walen het wel zitten om samen met de Brusselaars op te trekken. Die liefde is echter niet wederzijds, zo blijkt uit een zaterdag in de krant Le Soir gepubliceerde peiling. Voor de peiling werden tussen 17 en 21 september 1.804 mensen op het internet bevraagd.


Van de Waalse bevolking wil 63 procent, bij een gebeurlijk overlijden van België, de oprichting van een Waals-Brusselse Staat. Van de Brusselaars is slechts 33% voor dat idee gewonnen. Een kwart van de hoofdstedelijke bevolking geeft er de voorkeur aan dat Brussel ofwel een Europees district ofwel onafhankelijk wordt.

Amper 8% van de Walen wil een onafhankelijk Wallonië. Opslorping van Wallonië door Frankrijk is nog minder populair. Nog minder enthousiasme -2 procent- voor Brusselse integratie in de Staat Vlaanderen.

Eén ding hebben Walen en Brusselaars alvast wel gemeen: geen van beiden wil dat België verdwijnt. Slechts vijf procent wil de scheiding. En nog een gemeenschappelijk punt: beiden zien het politieke overleg veeleer somber in, al blijft ongeveer de helft van de bevraagden geloven dat er nog een nieuwe federale regering komt.


Blog HLN, 25-09-2010 (belga/mvdb)