PDA

Bekijk de volledige versie : Meesterwerk van Bruegel ontdekt in Spanje


Barst
24th September 2010, 18:07
Meesterwerk van Bruegel ontdekt in Spanje


BRUSSEL - In een Spaanse privécollectie ontdekte de Brugse conservator Manfred Sellink een onbekend topstuk van Bruegel. De Spaanse overheid wil het werk kopen voor het Prado.


De Spaanse minister van Cultuur, Angeles González-Sinde, stelde gisterenmiddag in het Prado in Madrid een spectaculaire ontdekking voor. Het Sint-Maartensfeest is een groot en tot nu toe onbekend doek van de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude. De minister wil het werk kopen en zou er 7 miljoen euro voor willen betalen. Het Prado heeft een optie op het schilderij. Op de vrije markt zou het werk 25 miljoen euro kunnen opbrengen, maar omdat het niet uit Spanje geëxporteerd mag worden, ligt de prijs een stuk lager.

Het Sint-Maartensfeest werd drie jaar geleden voor het eerst als een mogelijke Bruegel herkend door Manfred Sellink, de directeur van het Groeningemuseum in Brugge en de auteur van Bruegels oeuvrecatalogus. ‘Het was in een Spaans landhuis', zegt Sellink. ‘De eigenaar, een collectioneur, had me uitgenodigd om naar het werk te komen kijken. Ik zag meteen dat het weleens heel dicht bij Bruegel zou kunnen zijn en gaf hem de raad het stuk te laten onderzoeken.'

De eigenaar ging met het schilderij naar het Prado. Daar werd het gerestaureerd. ‘Het stuk is op doek geschilderd en de verflaag is een beetje gekwetst', zegt Sellink. ‘Maar nu het vervuilde vernis ervan verwijderd is, komt er een prachtig schilderij tevoorschijn. Er staat zelfs een signatuur van Bruegel in de linkerhoek.'

Van Het Sint-Maartensfeest bleven enkele 17de-eeuwse kopieën bewaard, waardoor men wist dat Bruegel zo'n werk moest hebben gemaakt. Een van die kopieën hangt in de Koninklijke Musea in Brussel. Op stilistische gronden meent Sellink dat het stuk ontstond in de laatste jaren van Bruegels leven, omstreeks 1566-'67, toen hij ook de Boerendans schilderde. Het tafereel toont feestende boeren rond een wijnvat; rechts herkent met Sint-Maarten die zijn jas in tweeën snijdt om een bedelaar te helpen.

Het sensationele van de vondst schuilt in de zeldzaamheid van Bruegels werken, waarvan er slechts een veertigtal tot ons gekomen zijn. Het Sint-Maartensfeest is ook de grootste Bruegel ooit: het stuk is 2,70 meter lang en 1,40 meter hoog. Uit een oude inventaris kan men afleiden dat het aan de Gonzaga's heeft toebehoord, de hertogelijke familie van Mantua die in de kunstgeschiedenis welbekend is. Via Napels moet het werk in de zeventiende eeuw in Spanje terechtgekomen zijn.

De authenticiteit van het stuk werd intussen door andere Bruegel-specialisten bevestigd. Begin volgend jaar publiceren Sellink en een conservator van het Prado een artikel over de vondst in The Burlington Magazine, een gezaghebbend kunsttijdschrift.


DS, 24-09-2010 (Jan Van Hove)