PDA

Bekijk de volledige versie : Olmert doet boekje open over mislukt vredesvoorstel


Barst
21st September 2010, 21:41
Olmert doet boekje open over mislukt vredesvoorstel


TEL AVIV (AP) - Ex-premier Olmert zegt dat een mislukt voorstel van zijn hand een blauwdruk is voor een vredesovereenkomst.


De voormalige premier van Israël, Ehud Olmert, heeft zijn meest gedetailleerde beschrijving tot nog toe gegeven van het vredesvoorstel dat hij de Palestijnen in 2008 deed. In een lezing zondag in Tel Aviv zei Olmert dat, als het huidige vredesoverleg succesvol is, de overeenkomst sterk zal lijken op het voorstel dat de Palestijnen twee jaar geleden afwezen.

Olmert zag een Palestijnse staat op ruim negentig procent van de Westelijke Jordaanoever. Bovendien zouden de Palestijnen grond krijgen in ruil voor grondgebied dat door Israël is geannexeerd.

De Westoever en de Gazastrook zouden worden verbonden door een doorgang over Israëlisch grondgebied. De hoofdstad van de Palestijnse staat zou worden gevormd door de Arabische wijken in Oost-Jeruzalem. De Oude Stad met zijn heilige plekken zou gezamenlijk bestuurd worden door Israël, de Palestijnen, Jordanië, Saudi-Arabië en de VS.

In het voorstel zou ook rekening worden gehouden met vluchtelingen die hun huizen verloren door de strijd rond de stichting van Israël. Een klein aantal - minder dan 20.000 - zou op humanitaire gronden gerepatrieerd worden, terwijl de VS bereid waren 100.000 anderen het Amerikaanse staatsburgerschap te bieden. In 1948 sloegen zo'n 700.000 Palestijnen op de vlucht. De Palestijnen eisen dat deze mensen en hun nageslacht - zo'n vijf miljoen mensen - kunnen terugkeren.


DS, 21-09-2010