PDA

Bekijk de volledige versie : Katholiek onderwijs geeft scholen raad over seksueel misbruik


Barst
17th September 2010, 17:30
Katholiek onderwijs geeft scholen raad over seksueel misbruik


Het katholieke onderwijs heeft een handleiding opgesteld om scholen en internaten wegwijs te maken in de omgang met seksueel misbruik. Het document werd beschikbaar gesteld op de website van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO).


De handleiding, die zes bladzijden telt, biedt de schooldirecties een draaiboek in het geval een oud-leerling zijn beklag doet over seksueel misbruik in het verleden. Ze krijgen de raad om allereerst "hun medeleven te betuigen voor de geleden pijn" en daarna uitgebreid akte te nemen van de feiten.

Indien de betichte nog in dienst is, moet een tuchtprocedure worden opgestart. Die begint met een onderhoud en kan uitmonden in een preventieve schorsing. Als de dader niet meer in dienst is, krijgen de directies enkel de raad "hun volle medewerking te verlenen".


Media

"U dient rekening te houden met de grote mediagevoeligheid voor het onderwerp", stelt het document voorts. "Indien de media niet op de hoogte zijn, neemt u geen contact met hen op. Als ze wel op de hoogte zijn en uw school wordt genoemd, treedt uw crisisteam in werking."

De scholen krijgen de opdracht om nooit onmiddellijk telefoons van journalisten te beantwoorden, maar hun gegevens te noteren. De feiten moeten worden afgetoetst met een kerkelijke overste, alvorens er wordt gecommuniceerd. De directies krijgen de raad om de zinsnede "Laten we niet vooruitlopen op de feiten en de resultaten van het onderzoek afwachten" te gebruiken.

Volgens Willy Bombeek, woordvoerder van het VSKO, komt de handleiding er niet na concrete feiten. "We handelen niet naar aanleiding van dossiers waar we momenteel weet van hebben", verklaart hij vrijdag.


Blog HLN, 17/09/10 (belga/gb)