PDA

Bekijk de volledige versie : Levensverwachting Vlamingen blijft stijgen


Barst
17th September 2010, 16:30
Levensverwachting Vlamingen blijft stijgen


De levensverwachting van de Vlamingen neemt elk jaar met 3,5 maand toe. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid die Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vrijdag voorstelde. De belangrijkste doodsoorzaken zijn, net als voorgaande jaren, long- en borstkanker, hart- en vaatziekten en zelfdoding.


In 2008 had een pasgeboren jongetje een levensverwachting van 78,1 jaar. In 1999 was dat nog 75,1 jaar. Een pasgeboren meisje had in 2008 een levensverwachting van 83,1 jaar, tegenover 81 jaar in 1999.

Op het vlak van levensverwachting staat Vlaanderen op de vijfde plaats in Europa, na Italië, Frankrijk, Zweden en Spanje.

Mannen sterven gemiddeld vijf jaar jonger dan vrouwen, maar de laatste jaren tekent zich een inhaalbeweging af. Toch bedraagt het verschil in levensverwachting nog altijd vijf jaar.

In 2008 stierven in het Vlaams Gewest 57.165 mensen. Dat aantal is de laatste 15 jaar vrij stabiel. In gestandaardiseerde cijfers, dat zijn fictieve cijfers die aangeven wat de sterfte zou zijn als de leeftijdsverdeling van de bevolking dezelfde zou blijven, daalt de sterfte bij mannen en vrouwen.

De belangrijkste doodsoorzaken voor mannen tot 49 jaar zijn verkeersongevallen en zelfdoding. Boven de 50 jaar sterven mannen vooral aan longkanker en hartfalen.

Ook bij vrouwen tot 39 jaar zijn de meeste sterfgevallen te wijten aan verkeersongevallen en zelfdoding. Vanaf 40 jaar wordt borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak. Vanaf 70 jaar komen daar hartkwalen en beroertes bij.


Blog DS, 17-09-2010