PDA

Bekijk de volledige versie : "Google helpt onze hersenen naar de vaantjes"


Barst
14th September 2010, 02:33
"Google helpt onze hersenen naar de vaantjes"


Maakt slimme software ons dommer? Volgens auteur Nicholas Carr bestaat er geen twijfel over. De man zegt in een interview met de Britse openbare omroep BBC dat we te veel hulp krijgen van technologische snufjes. Dat zou een funeste invloed hebben op onze hersenen.


Door alle 'slimme' hulpmiddelen verliezen de mensen hun capaciteit om informatie op te slaan, en kunnen we ons steeds minder goed concentreren, vreest Carr, auteur van het boek 'The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains'. Hij stelt dat hulpmiddelen als Google of satellietnavigatie mee verantwoordelijk zijn voor deze evolutie.


"Enge visie"

"Ik bewonder Google in vele opzichten, maar tegelijk vind ik dat het bedrijf er een enge visie op nahoudt omtrent de manier waarop de mensen hun brein moeten gebruiken", zegt hij op de BBC. "Centraal in de Google-visie staat één zaak: zo efficiënt mogelijk precies dat beetje informatie vinden waarnaar je op zoek bent."

Volgens Carr verzaken we door alle technologische hulp vaak aan dingen die een beetje inspanning van onze grijze massa vergen, zoals een heel boek lezen of eens een wegbeschrijving uit het hoofd leren. "Nochtans is dat heel nuttig", vindt hij. "Zie het als een soort work-out voor je hersenen."


Blog HLN, 14/09/10 (hlnsydney/tw)