Inloggen

Bekijk de volledige versie : "Geen opdeling tussen ASO, TSO, BSO en KSO"


Tine.Arets
13th September 2010, 23:32
ma 13/09/2010 - 12:10 Update: ma 13/09/2010 - 17:48
Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wil de opdeling tussen algemeen, technisch, beroeps en kunst in het middelbaar onderwijs afschaffen. Minister Smet wil vooral de eerste twee jaar veel gemeenschappelijker maken. Definitief kiezen moet pas op 16 jaar, vindt Smet. En hij wil een veel striktere begeleiding bij de overgang van lager naar middelbaar onderwijs. Daarvoor plant hij een verplichte taaltest Nederlands.

Woorden als technisch, beroeps en algemeen onderwijs zouden vanaf 2014 verdwenen moeten zijn. Te snelle onderverdeling wil de minister niet meer. Zeker de eerste twee jaar moet grotendeels gemeenschappelijk zijn met een inleiding op alle soorten vakgebieden. En met zwakke en sterke leerlingen samen.
Belga

Van bij het begin moet dan wel veel duidelijker zijn wie meekan en wie speciale begeleiding nodig heeft. Een veel strenger getuigschrift lager onderwijs zal dat moeten aantonen samen met een verplichte taaltest Nederlands.

Pas in het derde jaar volgt het begin van voorzichtige specialisatie. Zo zou er bijvoorbeeld techniek en wetenschap zijn of richting hout maar dan nog kan men kiezen voor voortstuderen of meteen klaarstomen voor de arbeidsmarkt.

Minister Smet wil komaf maken met het zogenoemde watervalsysteem in het secundair onderwijs. "Gefaseerde studiekeuzen structureel inbouwen, betekent dat we ASO, TSO, BSO en KSO radicaal gaan breken. We schaffen dat af", zegt Pascal Smet.

De minister van Onderwijs heeft een visietekst klaar die de komende maanden wordt voorgelegd aan alle onderwijspartners. In 2014 moet de hervorming klaar zijn.
Positieve reacties

In de onderwijswereld wordt positief gereageerd op de hervormingsplannen van Smet. "Wat ook belangrijk is, is dat het inspeelt op de manier waarop leerlingen kunnen gaan leren", zegt Raymonda Verdyck, de topvrouw van het gemeenschapsonderwijs.

"Dat betekent dat leerlingen die het wat minder goed hebben gedaan via een aantal schakelprogramma's terug kunnen aanhaken en een ander studietraject kunnen gaan volgen dat aansluit bij wat ze kunnen. Dat is toch wel heel belangrijk om die uitval en dat afhaken van jonge mensen tegen te gaan."

Het katholiek onderwijs wil nog in discussie gaan over de praktische uitwerking van het plan. "Ik denk dat de minister een juiste analyse maakt, in die zin dat het secundair onderwijs heel veel sterke punten heeft, zegt Chris Smits van de katholieke onderwijskoepel.

"Maar er zijn ook een aantal punten voor verbetering vatbaar, en een van die punten is dat heel veel leerlingen te laat of helemaal niet in de studierichting terechtkomen die het beste past bij hun mogelijkheden. We stellen vast dat de onderwijsvormen ASO, TSO, BSO en KSO de medeveroorzakers zijn van dat watervalsysteem."

Bron: http://www.deredactie.be/

Mening: Tja.. Wat moet ik zeggen... What the hell are they thinking???