PDA

Bekijk de volledige versie : Incidenten bij referendum nieuwe grondwet Turkije


Barst
13th September 2010, 02:32
Incidenten bij referendum nieuwe grondwet Turkije


ISTANBUL (ANP, AFP, REUTERS) - Een grote meerderheid van de Turkse kiezers keurde de nieuwe grondwet goed, die de macht van het leger beknot.


Met alle stemmen geteld keurde volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan 58% van de kiezers de nieuwe grondwet goed. De grondwetswijzigingen geven de regering meer controle over het leger en het gerecht, maar zetten ook de deur open voor een derde ambtstermijn voor Erdogan.

De stembusgang is niet rustig verlopen. In de provincie Mersin, in het zuiden, brak een confrontatie uit tussen rivaliserende groepen Koerden, aldus het Turkse persbureau Anatolia. In Sirnak zouden twee ambtenaren zijn omgekomen bij een aanslag. Militante Koerden probeerden te verhinderen dat andere Koerden hun stem uitbrachten. De militanten gooiden met stenen en een molotovcocktail. De politie gebruikte traangas om de twee partijen uiteen te drijven en arresteerde tien mensen.

Ook elders waren er problemen. Het Koerdische persbureau Firat meldde dat paramilitairen in de provincie Sirnak mensen belaagden die niet wilden stemmen.

Gemaskerde tegenstanders van het referendum gooiden in Istanbul met molotovcocktails naar de politie, en vielen een schoolgebouw aan waar kon worden gestemd, meldde het persbureau Dogan. De politie kon de aanvallers uiteendrijven met traangas en pepperspray.

In heel Turkije zijn gisteren 138 mensen aangehouden die druk uitvoerden op anderen om niet te gaan stemmen of om een bepaalde keuze te maken, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In het algemeen bleken de kiezers zeer gemotiveerd. Bij stembureaus in Istanbul was er begin van de middag al een opkomst van 60 procent, ondanks de zware regen. Verwacht werd dat de opkomst op circa 80 procent zou uitkomen.

De oude grondwet was door het Turkse leger opgesteld, na de staatsgreep van 1980. De hervormingen moeten Turkije democratischer maken, zodat het land beter in aanmerking komt voor toetreding tot de Europese Unie. Tegenstanders vrezen dat de nieuwe grondwet tot de islamisering van Turkije leidt.


Blog DS, 13-09-2010