PDA

Bekijk de volledige versie : Herfstvakantie dag vroeger?


Barst
22nd October 2005, 04:10
Herfstvakantie begint dag vroeger voor de leerlingen M.O.


De socialistische onderwijsvakbond (ACOD) en de christelijke bond voor het secundair onderwijs (COC) zijn solidair met hun 'moeder'vakbonden ABVV en ACV. Om hun leden de mogelijkheid te geven deel te nemen aan de betoging tegen het Generatiepact op vrijdag 28 oktober, hebben ze een stakingsaanzegging ingediend.


De bedoeling is dat het onderwijs daardoor ,,niet ontwricht'' wordt. Het accent ligt op de nationale betoging, maar een stakingsaanzegging is wel nodig om zonder moeilijkheden de school te verlaten en mee te betogen.

De bonden stellen die aanzegging voor als een administratieve noodzaak, maar in de praktijk mag worden verwacht dat nagenoeg het hele middelbaar onderwijs op 28 oktober, de dag voor de herfstvakantie, ontwricht zal zijn.

In principe moeten de scholen in opvang voorzien. Maar bij de onderwijsbonden is te horen dat dit in de middelbare scholen niet nodig is, omdat de leerlingen oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.

Voor het basisonderwijs is geen stakingsaanzegging ingediend. Romain Maes, algemeen secretaris van de christelijke bond voor het basisonderwijs (COV), schaart zich achter het protest van de vakbonden. Maar hij vindt een staking geen goed signaal.

,,De nadruk ligt op de betoging, niet op de staking. We moeten bovendien onze krachten sparen. Want er dreigen dit najaar meer betogingen te komen, ook in het onderwijs als de onderhandelingen mislukken'', zegt Maes.

Het COC wijst in een mededeling niet alleen op de solidariteit met de andere sectoren. Het maakt zich ook zorgen dat de uitstapleeftijd van 58 jaar in het onderwijs zou worden opgetrokken.

[FONT=Trebuchet MS]VOOR ALLE DUIDELIJKHEID: OVER HET HOGER ONDERWIJS WORDT HIER MET GEEN WOORD GEREPT (1), EN DAARBIJ: IK SPEEL ZEKER 'WERKWILLIGE'!! (2)[/FONT]

DS, 22-10-2005 (pl)