wim leenaerts
11th September 2010, 12:37
Junkfood zo verslavend als cocaïne
Het vet, de suiker en het zout in junkfood maken dat voedsel zo verslavend als cocaïne, tabak of alcohol. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Oregon (VS). Junkfood verandert de chemische huishouding in onze hersenen dusdanig dat je er, net als bij drugs, nooit genoeg van krijgt. Dirk Musschoot
Eerder dit jaar ontdekten de klinisch psychologen in Oregon dat ratten die junkfood kregen toegediend na verloop van tijd niet meer zonder eten konden (en er almaar dikker van werden). Een test met 26 zwaarlijvige jonge vrouwen komt nu tot dezelfde conclusie.
De sleutel tot deze vaststelling ligt bij dopamine, een chemische stof in de hersenen die verantwoordelijk is voor het genotsgevoel. De stof maakt dat de meeste mensen pakweg eten en seks lekker vinden.
Door het veelvuldig gebruik van genotsmiddelen als alcohol, tabak en drugs neemt de gevoeligheid van het dopaminesysteem af, met als gevolg dat er steeds meer genotsmiddelen nodig zijn om het gevoel van welbehagen te bewerkstelligen. De persoon in kwestie raakt verslaafd en, in het geval van junkfood, wordt dikker en dikker.
De 26 zwaarlijvige vrouwen werden eerst gedurende zes maanden geobserveerd. Zes van hen werden gedurende die periode ongeveer drie kilogram zwaarder. De andere vrouwen bleven op hetzelfde gewicht of verloren gewicht. Na die zes maanden kregen de vrouwen afwisselend chocolademilkshakes en drankjes zonder smaak te drinken terwijl via hersenscans het functioneren van hun dopaminesysteem in de gaten werd gehouden. De onderzoekers stelden vast dat de vrouwen van wie het gewicht was toegenomen veel minder door de chocoladedrankjes werden geprikkeld dan de andere. Onderzoeker Eric Stice: 'De grote inname van calorieën had hun vermogen verminderd om te reageren op dopamine.'
Meer en meer prikkels
'Er zijn duidelijke parallellen tussen druggebruik en in de inname van voedsel met een hoog suiker- en vetgehalte', zegt Stice. 'Wie te veel eet, heeft meer en meer voedselprikkels nodig om zijn genotspeil te bereiken, met als gevolg dat die steeds zwaarder wordt.' Eerdere studies toonden aan dat een alcoholverslaving ook gepaard gaat met een afgenomen gevoeligheid voor dopamine.
Deze vaststelling wordt met argusogen bekeken, want ze kan betekenen dat producenten van fastfood voor een rechtbank kunnen worden gedaagd omdat ze de verslaving van hun klanten in de hand werken. Tabaksfabrikanten worden al langer voor dezelfde reden met succes voor een rechter gesleept.
Bron: www.destandaard.be, 06/09/10
Het vet, de suiker en het zout in junkfood maken dat voedsel zo verslavend als cocaïne, tabak of alcohol. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Oregon (VS). Junkfood verandert de chemische huishouding in onze hersenen dusdanig dat je er, net als bij drugs, nooit genoeg van krijgt. Dirk Musschoot
Eerder dit jaar ontdekten de klinisch psychologen in Oregon dat ratten die junkfood kregen toegediend na verloop van tijd niet meer zonder eten konden (en er almaar dikker van werden). Een test met 26 zwaarlijvige jonge vrouwen komt nu tot dezelfde conclusie.
De sleutel tot deze vaststelling ligt bij dopamine, een chemische stof in de hersenen die verantwoordelijk is voor het genotsgevoel. De stof maakt dat de meeste mensen pakweg eten en seks lekker vinden.
Door het veelvuldig gebruik van genotsmiddelen als alcohol, tabak en drugs neemt de gevoeligheid van het dopaminesysteem af, met als gevolg dat er steeds meer genotsmiddelen nodig zijn om het gevoel van welbehagen te bewerkstelligen. De persoon in kwestie raakt verslaafd en, in het geval van junkfood, wordt dikker en dikker.
De 26 zwaarlijvige vrouwen werden eerst gedurende zes maanden geobserveerd. Zes van hen werden gedurende die periode ongeveer drie kilogram zwaarder. De andere vrouwen bleven op hetzelfde gewicht of verloren gewicht. Na die zes maanden kregen de vrouwen afwisselend chocolademilkshakes en drankjes zonder smaak te drinken terwijl via hersenscans het functioneren van hun dopaminesysteem in de gaten werd gehouden. De onderzoekers stelden vast dat de vrouwen van wie het gewicht was toegenomen veel minder door de chocoladedrankjes werden geprikkeld dan de andere. Onderzoeker Eric Stice: 'De grote inname van calorieën had hun vermogen verminderd om te reageren op dopamine.'
Meer en meer prikkels
'Er zijn duidelijke parallellen tussen druggebruik en in de inname van voedsel met een hoog suiker- en vetgehalte', zegt Stice. 'Wie te veel eet, heeft meer en meer voedselprikkels nodig om zijn genotspeil te bereiken, met als gevolg dat die steeds zwaarder wordt.' Eerdere studies toonden aan dat een alcoholverslaving ook gepaard gaat met een afgenomen gevoeligheid voor dopamine.
Deze vaststelling wordt met argusogen bekeken, want ze kan betekenen dat producenten van fastfood voor een rechtbank kunnen worden gedaagd omdat ze de verslaving van hun klanten in de hand werken. Tabaksfabrikanten worden al langer voor dezelfde reden met succes voor een rechter gesleept.
Bron: www.destandaard.be, 06/09/10