PDA

Bekijk de volledige versie : Ouderen gelukkiger als jongeren falen


Barst
11th September 2010, 00:58
Ouderen gelukkiger als jongeren falen


Er is een reden voor uitspraken als 'de jeugd van tegenwoordig': ouderen worden blij als ze de jongere generatie zien falen. Dat concludeert Amerikaans onderzoek bij 178 jongeren tussen 18 en 30 jaar en 98 ouderen tussen 50 en 65.


De onderzoekers stelden een online, fictief magazine op. Elke proefpersoon kreeg een unieke versie te zien, met positieve en negatieve verhalen geïllustreerd door foto's van ouderen of jongeren.

Iedereen werd gevraagd het tijdschrift te bestuderen, maar ze kregen niet voldoende tijd om alles te lezen. De keuzes die de proefpersonen maakten, werden geregistreerd door een computer.


Jongeren

Uit die data kon geconcludeerd worden dat beide groepen vooral de verhalen over de jongeren lezen. Ouderen hadden echter een duidelijke voorkeur voor de negatieve verhalen over de jongeren. Uit een vragenlijst na het onderzoek kwam naar voren dat ouderen zich na het lezen van die verhalen beter voelden.


Zelfvertrouwen

Volgens de onderzoekers is het motief van zowel jongeren als ouderen: zelfvertrouwen. Jongeren zijn van nature minder zelfverzekerd en vergelijken zichzelf daarom graag met leeftijdgenoten. Ouderen zijn wel zekerder over hun identiteit, maar voelen zich in een maatschappij, die erg gericht is op jongeren, als oudere wél minderwaardig.

"De resultaten staven het idee dat mensen media gebruiken om hun sociale identiteit te versterken", bevestigt onderzoekster Silvia Knobloch-Westerwick


Blog HLN, 10/09/10 (edp)