PDA

Bekijk de volledige versie : Obama wil lage belastingen voor rijken afschaffen


Barst
8th September 2010, 21:14
Obama wil lage belastingen voor rijken afschaffen


De Amerikaanse president Barack Obama wil ondanks hevig verzet van de Republikeinen de lage belastingen voor rijken afschaffen. Obama zal niet toelaten dat de belastingsverlagingen die zijn voorganger George W. Bush negen jaar lang aanhield, worden voortgezet. Dat heeft David Axelrod, de topadviseur van de Amerikaanse president, gezegd.


Middenklasse

Voor die belastingsverlagingen is er eenvoudigweg geen geld, aldus Axelrod op de televisiezender CBS. Obama wil in de plaats wel "permanente belastingsverlagingen voor de middenklasse". In aanloop naar de Congresverkiezingen binnen twee maanden is het thema 'belastingen' in de Verenigde Staten een heet hangijzer geworden. De Republikeinen willen de belastingsverlagingen van Bush voortzetten. Al de rest is vergif voor de zwakke Amerikaanse conjunctuur, luidt het. Obama en de Demcoraten daarentegen zetten meer in op conjunctuurprogramma's.


Infrastructuur

Zo stelde de president maandag een programma van 50 miljard dollar voor de bouw van infrastructuur voor. Het geld moet de komende zes jaar dienen voor de massale aanleg van wegen, spoorwegen en luchthavens. Het moet ook werkgelegenheid scheppen. Axelrod gaf wel toe dat het moeilijk zal zijn daarvoor een meerderheid te vinden in het parlement.


Nederlaag

Bij de Congresverkiezingen van 2 november dreigt een nederlaag voor het regeringskamp, zo blijkt uit peilingen. De Democraten vrezen dat ze in beide Kamers van het parlement de meerderheid zullen verliezen. Obama zou dan telkens het fiat van de Republikeinen nodig hebben om een wet door te drukken.


Blog HLN, 08-09-2010 (belga/ep)