PDA

Bekijk de volledige versie : Di Rupo naar de koning


Barst
3rd September 2010, 16:50
Di Rupo naar de koning


BRUSSEL - Preformateur Elio Di Rupo en de delegaties van de zeven onderhandelende partijen zijn rond vier uur uiteen gegaan zonder akkoord. Di Rupo is onderweg naar de koning. Verwacht wordt dat hij zijn ontslag zal aanbieden.


'Game over' of 'over and out', luidde het vrijdagnamiddag rond 16.15 uur in verschillende berichtjes vanop de partijhoofdkwartieren. Vanavond rond 18.30 uur geeft Di Rupo meer uitleg in de Kamer.

De onderhandelingen verliepen de hele dag in een crisissfeer en de zenuwen stonden bij alle partijen gespannen.

Het knelpunt was de financiering van Brussel die de N-VA en de CD&V willen koppelen aan garanties voor een herziening van de financieringswet.


Erop of eronder

'Ca passe ou ça casse', liet Laurette Onkelinx bij het binnengaan van de onderhandelingen weten. Bij de PS klonk het vanmorgen duidelijk: als deze poging mislukt, komen de tellers opnieuw op nul te staan en kunnen de onderhandelingen van voren af aan beginnen. Dat zei PS-kopstuk Philippe Moureaux vanmorgen op RTBF. Ook Onkelinx bevestigde dat. 'Dan is er niets meer en beginnen we opnieuw vanaf nul'.


Impasse sinds zaterdag

De onderhandelingen over de staatshervorming verkeerden sinds zaterdagnacht in een impasse. Daarop vroeg Di Rupo zijn ontslag, maar de koning weigerde. Na verschillende publieke verklaringen, vonden tot op heden slechts bilaterale gesprekken plaats tussen de preformateur en de verschillende partijvoorzitters.

Vlaams minister-president en CD&V-zwaargewicht Kris Peeters riep N-VA-voorzitter Bart De Wever intussen op 'te tonen dat hij tot een akkoord kan komen'.


Blog DS, 03-09-2010