PDA

Bekijk de volledige versie : Niet iedereen begint met een kus


Barst
26th August 2010, 01:15
Niet iedereen begint met een kus


BRUSSEL - Drie vierde van de jongeren legt een voorspelbaar seksueel parcours af. Na het kussen komt het strelen, daarna gaan ze met hun lief naar bed. Een minderheid durft dat laatste al eens voor het eerste te doen.


Ongeveer een kwart van de jongeren wijkt af van het traditionele traject zoenen-strelen-vrijen. Door het uitgestippelde pad te verlaten, verhogen ze de kans op seksueel risicogedrag. Ze vrijen vaker zonder voorbehoedsmiddel of laten zich overhalen stappen te zetten waar ze zelf nog geen behoefte aan hebben, ongeacht hun leeftijd.

Dat schrijft de Nederlandse psychologe Hanneke de Graaf in haar dissertatie. Ze ondervroeg 4.820 jongeren tussen twaalf en vijfentwintig jaar. In de resultaten zijn alleen die jongens en meisjes opgenomen die al ervaring hadden met seks. Dat had zijn effect op de verdeling van de leeftijdscategorieën: bijna negentig procent van de ondervraagden was ouder dan 17 jaar.

De resultaten van haar proefschrift bevestigen eerder Vlaams onderzoek. De Gentse professor Wim Beyers herhaalt regelmatig een enquête onder Vlaamse jongeren. Uit de meest recente meting, die dateert van juli, blijkt dat bijna een vijfde zich seksueel ontwikkelt via een ander patroon dan het traditionele.

'Het kan zijn dat jongens en meisjes eerder elkaar strelen, boven of onder de kleren, en pas een hele tijd daarna elkaar kussen', zegt Lies Verhetsel van expertisecentrum Sensoa. 'Of zelfs wanneer ze wel seks willen, kan het zijn dat het hen toch overvalt, dat ze er nog niet klaar voor zijn.'

Op de leeftijd van 13,4 jaar heeft meer dan de helft van de jongeren al gekust, voor seks ligt de leeftijd op ongeveer 17 jaar. Gewoonlijk zit er ongeveer drie jaar tussen de eerste kus en de eerste keer seks. Bij tien procent van de Nederlandse jongeren ontrolt hun hele seksuele carrière zich in minder dan een jaar. Het onderzoek toont aan dat jongeren met een niet-westerse, allochtone achtergrond en laag opgeleide jongeren vaker afwijken van de gangbare seksuele ontplooiing dan anderen.

'Mogelijk hebben ze minder seksuele vaardigheden', zegt De Graaf. 'Ze slagen er niet in te zeggen waarmee ze akkoord gaan en waarmee niet, of wanneer iets gepast is. Ze vrijen ook sneller onbeschermd.'

Ouders hebben een niet te onderschatten invloed op de seksuele ontwikkeling van hun kinderen. 'De kans dat ze breken met het klassieke patroon verkleint als ze in een hecht gezin opgroeien', zegt De Graaf. 'Wanneer ouders goed op de hoogte zijn van wat hun kinderen uitsteken, vrijen ze bovendien veiliger, kunnen ze beter inschatten wat ze wanneer willen en doen ze het voor de eerste keer op een latere leeftijd.'

Meisjes die een slechte relatie hebben met hun ouders, zullen dit proberen te compenseren door het aangaan van een vaste relatie op jonge leeftijd.


Blog DS, 26-08-2010 (Nikolas Vanhecke)