PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 14-08-2010


Barst
22nd August 2010, 13:32
WINNAARS


1. De Belgen

U en ik zullen er vast weer niets van gemerkt hebben, maar met zijn allen zijn de Belgen nu alweer rijker dan voor de financiële crisis in maart 2007 uitbrak, de banken crashten en de economie in slow motion ging. Sindsdien werden we 34 miljard rijker, zodat we nu samen 916 miljard euro bezitten - als onze rekenmachine zulke bedragen had aangekund, we hadden voor u uitgerekend hoeveel dat is per gemiddelde Belg. En al die tijd had het land een regering die niet regeerde. Toeval?

Het recept om zich te verrijken in crisistijd, is poepsimpel: met een brede boog om de beurs heen lopen. Wie aan het eind van de maand nog geld overheeft, moet dat in de zwarte sok onder de matras stoppen. Maar let wel, er kondigt zich een nieuwe coalitie aan die krachtig wil besturen en dus besparen, en daar zullen u en ik ongetwijfeld wel iets van merken.


2. Koning Albert

U en ik zouden het nooit durven, maar koning Albert schrikt er niet voor terug om in roze broek in het publiek te verschijnen. Toch in Saint-Tropez, waar hij met vakantie is. Hij krijgt de laatste tijd waarschijnlijk te veel raar volk over de vloer. Het zijn immers alleen Balthazar Boma in FC De Kampioenen en andere stripfiguren die zulke broeken rond de heupen hijsen. En wat meer is, in kwebbelrubrieken allerlei kreeg de koning daar ook nog de goedkeuring voor van de zelfverklaarde vertegenwoordigers van de stijlpolitie.


3. Jess Donckers

U of mij zal het niet zo gauw gebeuren dat ze ons 'een vrouw met pit en borsten' noemen. Het overkwam wel het Belgische fotomodel Jess Donckers, die met dat compliment (we hopen toch dat dit als compliment was bedoeld) door queen of pop Madonna werd aangezocht om vijf jaar lang Madonna-lingerie te showen. Donckers kreeg al een eerste lading binnen: 'Meer dan 30 lingeriesetjes, bh's en slipjes in alle kleuren', zo verklaarde ze. Hopelijk voor haar is er ook een zwarte sok of twee bij.


4. Rudolf

U en ik zullen het hem niet zo meteen nadoen, een toeristische attractie worden, maar Rudolf is dan ook een langsnuittuimelaar en wij gelukkig niet. Al een paar dagen amuseert hij kustbezoekers met zijn dolle buitelingen. En ook Rudolf denkt vast ook aan zijn zwarte sok, want hij weet zijn plek te kiezen: in de wateren van Knokke, tussen het casino en de zeilclub.



VERLIEZERS


1. Naomi Campbell

Het zal je maar overkomen, als geëngageerd en bovendien zwart topmodel nog wel. Eerst word je met 'vieze, vuile steentjes' opgezadeld, een cadeautje van een gulle gever die je absoluut niet kent. Dan moet je, vanwege die stomme steentjes, voor een tribunaal verschijnen, waar ze je wijsmaken dat het diamanten zijn. En als je volhoudt dat je - je bent ook maar een topmodel - een steentje niet van een diamant kunt onderscheiden, laat staan een bloeddiamant, dan steken collega's je een mes in de rug. Daar ging de reputatie van la Campbell als een vrouw met een hart voor Afrika. Dat haar personeel maar snel dekking zoekt, er zou weleens met telefoons gegooid kunnen worden.


2. Zatte Britse toeristen

Aan de Spaanse costa's zijn er nu alweer vier toeristen minder om de nobele kunst van het balconing te beoefenen. Balconing is van het ene hotelbalkon naar het andere springen, het liefst op grote hoogte. Of vanaf het balkon naar het zwembad duiken. De meeste balconers zijn dronken, stoned, Brits, of alledrie tegelijk. Dit jaar is de rage overgewaaid naar de Balearen. En doen ook Duitsers mee. Tientallen balconers belandden in het ziekenhuis, vier beëindigden hun vakantie met een dodelijke sprong. Dat zou tragisch zijn, ware het niet zo dom.


3. Moslims in het oosten van het land

Moslim zijn, dat moet je verdienen, elke dag opnieuw, of beter, elke minuut van de dag. Het gebed een minuut te vroeg aanvatten, en lap, het is ongeldig. Om het nog spannender te maken, geldt niet een vaste kloktijd, maar de zonnetijd, en die verschilt van plaats tot plaats. Zo komt het dat een moslim in De Panne tijdens de ramadan 's avonds 15 minuten eerder mag beginnen te eten dan een moslim in het oosten van het land. Is dat geen onrecht?


4. Trifon Heylen

Hoe dom kan een mens (man?) zijn. 'Weg met de Canadezen, dat record is van mij', riep hij in maart nadat hij het record 'zoveel mogelijk push-ups in één uur' had verbroken. Te vroeg victorie gekraaid, bleek deze week, want het Guinness Book of Records oordeelde dat niet alle push-ups reglementair waren gebeurd en dat Trifon er drie te kort kwam om het record van 3.416 te verbreken. Maar denkt u dat een man daar lessen uit trekt? Nee hoor, binnenkort doet Trifon een nieuwe poging en mikt hij meteen op 3.470. Hoe ging dat spreekwoord van die ezel alweer?


DS, 14-08-2010