PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische zetel in raad van bestuur IMF bedreigd


Barst
19th August 2010, 03:49
Belgische zetel in raad van bestuur IMF bedreigd


De zetel die kleinere Europese landen als België bezitten in de raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), komt in het gedrang.
Dat werd woensdag bij de internationale financiële instelling vernomen. De raad van bestuur houdt zich bezig met het dagelijks beheer van het IMF.


De 24 landen en landengroepen die deel uitmaken van de raad van bestuur, slagen er niet in een akkoord te bereiken over de verkiezing van de leden.
'De resolutie die werd voorgelegd aan de raad van bestuur over een verkiezing van de bestuurders in 2010 heeft niet de vereiste meerderheid van 85 procent gehaald', luidt het bij een woordvoerder van het IMF.

In de statuten van de instelling worden slechts twintig zetels voorzien. Als er vóór 1 november geen akkoord wordt bereikt over een uitzondering op die regel, zullen er er dus vier zetels in de raad van bestuur verdwijnen.

Bovendien is Europa met negen zetels oververtegenwoordigd in dat orgaan. De zetels van kleinere Europese landen als Nederland (16de economie wereldwijd volgen het IMF), Zwitserland (19de), België (20ste) en Denemarken (31ste) komt daardoor in het gedrang.

Onder meer door de VS wordt aangedrongen op een herverdeling van de macht binnen het IMF.


Blog DS, 19-08-2010