PDA

Bekijk de volledige versie : Masteropleidingen binnenkort alleen aan universiteiten


Barst
19th July 2010, 17:16
Masteropleidingen binnenkort alleen aan universiteiten


Studenten die in de toekomst een master-opleiding willen volgen, zullen dat alleen nog kunnen aan universiteiten. Op dit moment kan dat ook nog aan hogescholen.


De Vlaamse regering heeft beslist om de academische opleidingen aan hogescholen vanaf 2013-2014 naar universiteiten te verhuizen. Hogescholen zullen vanaf dan alleen nog professionele opleidingen aanbieden, aldus Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a).

Opleidingen uit zeven studiegebieden zullen van de hogeschool naar de universiteit verkassen. Het gaat om architectuur, gezondheidszorg, industriële wetenschappen en technologie, biotechniek, productontwikkeling, toegepaste taalkunde en handelswetenschappen en bedrijfskunde.

Bedoeling is om de opleidingen langzaamaan in universiteiten te integreren. De volledige omschakeling zal zo'n 10 jaar in beslag nemen. Geschat wordt dat zo'n 21.000 studenten van instelling zullen moeten veranderen.


Zita, 19-07-2010

Barst
21st July 2010, 01:31
22.000 studenten naar universiteit


In de komende vijftien jaar vindt er binnen het hoger onderwijs in Vlaanderen een immense verhuisbeweging plaats. Die heeft een uitwerking op meer dan 21.000 studenten. Zeven hogeschoolopleidingen worden omgevormd tot universitaire opleidingen.


Voor wie verandert er iets?

Architecten, kinesisten, industrieel ingenieurs, biotechnici, productontwikkelaars, vertalers-tolken en handelswetenschappers zullen afstuderen aan een universiteit. Wie op dit moment een van die opleidingen volgt, studeert aan een hogeschool. Maar toch zijn het allemaal opleidingen ‘van academisch niveau'.

Dat is verwarrend. Buitenlanders kennen het verschil tussen hogeschool en universiteit niet. Het is voor hen onduidelijk hoe iemand toch master kan zijn zonder aan een universiteit gestudeerd te hebben. ‘Op deze manier zal het voor iedereen duidelijk zijn: hogescholen leveren professionele bachelors af, universiteiten academische masters', zegt de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A). De ‘verhuisbeweging' heeft betrekking op meer dan 21.000 studenten.

Het is de bedoeling dat de universiteiten de bovengenoemde opleidingen organiseren en beheren. Zij leveren ook het diploma af. Smet benadrukt wel dat dat niet wil zeggen dat die opleidingen ook effectief naar de universiteitsgebouwen of -steden zullen verhuizen.

De kunstopleidingen — muziek en podiumkunsten, audiovisuele en beeldende kunst — blijven binnen de hogescholen, maar de universiteiten zullen wel een vinger in de pap te brokken hebben. Zij zullen samen met de hogescholen zetelen in de raad van bestuur van de zogenaamde ‘schools of arts' waar alle kunstopleidingen ondergebracht worden.


Wat zijn de gevaren?

Agoria, de federatie van de technologische industrie, is erg bezorgd over die integratie. Een opleiding als industrieel ingenieur is op dit moment een toepassingsgerichte opleiding. Net daarom is er in heel wat bedrijven veel vraag naar industrieel ingenieurs. Agoria vreest dat de opleiding een kopie zal worden van de academische opleiding burgerlijk ingenieur. Smet deelt die bezorgdheid en belooft dat ‘zowel de Vlaamse regering als het Vlaams Parlement erover zal waken dat dat niet gebeurt'.


Welke budgetten worden hiervoor uitgetrokken?

Zowel Smet als zijn collega Ingrid Lieten (SP.A), die Innovatie in haar portefeuille heeft, injecteren geld in de hervorming. Tegen 2024 moet er bijna 226 miljoen extra gaan naar het hoger onderwijs. Dat is 121,1 miljoen euro voor onderwijs en vorming en 104,9 miljoen euro voor wetenschap en innovatie. Voor 2014 wordt er een eerste inspanning van 42 miljoen geleverd: 12,9 miljoen voor onderzoek en 29 miljoen voor onderwijs.


Komt de hervorming uit de lucht gevallen?

Neen. In 2003 voerde Vlaanderen het bachelor-mastersysteem in. Sindsdien ligt de discussie over de tegenstelling hogeschool-universiteit op de tafel. Er wordt een commissie opgericht die in 2008 in haar rapport pleit voor ‘inkanteling'. Die term doelt op de integratie van de bepaalde hogeschoolopleidingen in de universiteit. Aan het eind van vorige regeerperiode werd beslist om een definitieve beslissing nog even uit te stellen. Er moest eerst een breed maatschappelijk debat gevoerd worden. Dat debat kwam er dit jaar in de ad-hoccommissie hoger onderwijs, voorgezeten door Fientje Moerman (Open VLD). Wat de minister gisteren voorstelde, vloeit voort uit de compromissen die van die commissie.


Wanneer zullen de studenten de veranderingen voelen?

Dat kan nog even duren. Pas tegen april 2012 moeten alle decreten goedgekeurd zijn die deze hervorming mogelijk maken. Vanaf 2013 zal de hervorming op het terrein uitgewerkt worden. Om tot een volwaardige integratie te komen krijgen de onderwijsinstellingen tien jaar de tijd. Pas dan moet alles wat nu beslist wordt volledig uitgevoerd zijn.


DS, 20-07-2010 (Valerie Droeven)