Inloggen

Bekijk de volledige versie : Die fucking shit komt terug


Barst
15th July 2010, 18:03
Die fucking shit komt terug


Neen, zo simpel is het leven niet in Amerika. Toch niet voor de Amerikaanse tv-zenders. Want sinds het grote Janet Jackson-kledingincident - waarbij Justin Timberlake in primetime aan haar kledij trok waardoor er een borst tevoorschijn kwam - is de Federal Communications Commission (FCC) weer uitzonderlijk streng geworden. Er wordt gebiept en gebliept bij elke shit, fuck of piss op tv.


Er wordt te streng gebiept, zo heeft het hof van beroep in New York nu beslist. Maar of dit betekent dat het voorgoed gedaan is met die geluidjes, is verbiept onzeker.

De FCC bestaat natuurlijk al langer dan de ontblote borst van Janet Jackson uit 2004. In de jaren zeventig legde de commissie aan de grote tv-zenders op om een reeks woorden en uitdrukkingen niet te laten weerklinken in primetime, tussen 6 en 22 uur.Voor de minder gevoelige zielen zetten we hier kort de meest geviseerde woorden op een rijtje: shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker en tits. Afleidingen van deze woorden kunnen ook niet.

Maar zo zwart-wit is het niet. Volgens de FCC is ook de context belangrijk. Eigenlijk is het zoals met naakt. Functioneel naakt mag, gratuit naakt is verdacht. Zo mocht van de commissie gevloekt worden in de oorlogsfilm Saving private Ryan, maar niet in de miniserie The blues over het gelijknamige muziekgenre en zijn invloed op populaire muziek in Amerika..

Voor de tv-zenders geen gemakkelijke situatie want de boetes waren sinds het Janet Jackson-incident verhoogd - tot 325.000 dollar per onfatsoenlijk woordincident.

Wat het helemaal moeilijk maakt voor de zenders, is dat volgens de FCC ook expliciet taalgebruik in liveshows verboden is. En dus zenden ABC, CBS, Fox en NBC liveshows als de Oscaruitreiking met een korte vertraging uit zodat er kan gebiept en gebliept worden. Zoiets kost de zenders geld, maar niet zo veel geld als de boetes van de FCC

Toch zijn het precies dergelijke liveshows die de bal aan het rollen hebben gebracht. Keren we daarvoor terug naar 2002 en 2003. Tijdens enkele awardshows gebruikten prijswinnaars als Cher en Bono (bij de Golden Globes-uitreiking) verboden woorden waarna de FCC de zenders beboette. Zelfs het vluchtige gebruik van een explicite term 'kan onwelvoeglijk en dus strafbaar' zijn, oordeelde de commissie meteen. Vóór dat jaar, was de FCC toegeeflijker.

De zenders begonnen daarom een rechtszaak tegen de beoordelingen van de FCC en het is in die procedure dat het hof van beroep in New York de zenders nu gelijk heeft gegeven.

Let wel: het hof vindt niet dat er nooit meer mag gebiept worden. Maar het zegt wel dat het FCC te arbitrair oordeelt. De politiek die de FCC voert, is vaag en mogelijk in tegenspraak met de vrijheid van meningsuiting die in de grondwet staat. Schuttingtaal evolueert namelijk en wat vandaag een absoluut aanvaard woord is, wordt morgen misschien in een andere context een biep-woord. Voor de zenders is het op die manier al lang niet meer duidelijk wat mag en wat niet. Bovendien is het effect van de biepjes vaak erger - beangstigender zelfs - dan het vluchtige gebruik van de woorden, aldus nog het hof.

Betekent dit nu dat het gedaan is met de biepjes? Nog niet. De FCC kan in beroep gaan bij het Hooggerechtshof. Of het kan de regels tegen expliciet taalgebruik minder vaag maken. Eerder heeft het Hooggerechtshof al laten verstaan dat de overheid inderdaad beperkingen kan opleggen aan de vrije meningsuiting maar dan alleen als heel specifiek wordt gezegd wat mag en wat niet.

Het blijft een belangrijke zege voor de tv-zenders. Bovendien staat de FCC onder druk omdat door de komst van videorecorders, internet en digitale tv kinderen om pakweg 20 uur ook kunnen kijken naar programma's die normaal pas na primetime worden uitgezonden. Daar komt nog bij dat de FCC ook niets te zeggen heeft aan de vele, kleinere zenders die enkel op de kabel te zien zijn.

Fox Broadcasting heeft alvast iedereen die vreest voor een overdosis fuck en shit gerustgesteld. Carter G. Phillips, de advocaat van Fox, wijst er in de Los Angeles Times op dat talkshows die worden uitgezonden na 22 uur - en die dus mogen doen wat ze willen - nu al niet overdadig veel f- en s-woorden laten vallen. 'De tv-zenders zullen blijven opletten met dat soort taal omdat ze hun publiek niet nodeloos willen irriteren. Alleen moeten ze nu zo voorzichtig zijn door de heksenjacht op dat soort woordjes, dat het niet meer gezond is.'


DS, 15-07-2010 (Bart Dobbelaere)

Joëlle.Van.den.Mooter
16th December 2010, 11:01
Eigen mening:
Persoonlijk vind ik "beepen" maar niks. Natuurlijk zijn die woorden niet aangenaam om te horen, maar de "beep" is meestal net zo onaangenaam. Doen ze dit enkel voor de vrome Amerikanen, die het mentaal niet aankunnen om zulke woorden te horen, dan raad ik hen gewoon aan geen televisie meer te kijken, of mee te gaan met hun tijd. Tijden veranderen.

Als een liedjes, bijvoorbeeld op youtube, gebeept wordt, erger ik mij dat mateloos aan. En het is niet zo dat ik niet kan raden wat er hoort te staan. Het neemt wat van het leuke van het liedje weg.
Hetzelfde met films, het is gewoon heel irritant en als je niet weet wat er hoort, verzin je wel een woord waarvan je weet dat het gebeept wordt.

Tevens wil ik duiden op het feit, dat de woorden die gebeept worden, op andere plaatsen heus wel terugkomen. Op het internet, tijdens een ruzie op straat waar je toevallig langsloopt, in je vriendengroep,...

Al bij al zouden ze er niet zo'n heisa rond moeten maken, want het is net op die manier dat ze een taboe creeeren rondom deze woorden. Amerikanen overdrijven hier echt in, dus het is een goede zaak dat de wetgeving wat minder streng gaat worden.