Inloggen

Bekijk de volledige versie : Jongeren: vaak grensoverschrijdend seksueel gedrag


Barst
13th July 2010, 18:25
Jongeren: vaak grensoverschrijdend seksueel gedrag


Rotterdam, 13 juli. Jongeren tussen de 15 en 25 jaar hebben vaak te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag. Van de meisjes heeft 84 procent ermee te maken, bij de jongens is dat 66 procent.


Dit blijkt uit onderzoek ‘Laat je nu horen!’, door de Universiteit Utrecht en kenniscentrum seksualiteit Rutgers Nisso Groep. Voor het onderzoek werden 4.585 jongeren via het internet ondervraagd. Het ging om jongens en meisjes van verschillend opleidingsniveau, etniciteit, religie en seksuele oriëntatie. De onderzoekers werkten daarvoor samen met verschillende jongerenmedia en scholen.


Overhalen

Bij grensoverschrijdende seksuele ervaringen wordt iemand die geen seks wil, overgehaald of gedwongen om toch seks te hebben of fysieke seksuele handelingen uit te voeren. Bij seksuele ervaringen zónder fysiek contact wordt iemand ongevraagd geconfronteerd met seksuele opmerkingen, seksuele bewegingen of masturberen voor een webcam. Ook het toegestuurd krijgen van porno valt daaronder.

Meisjes en homoseksuele jongens lopen het grootste risico te maken te krijgen met grensoverschrijdend gedrag, met en zonder fysiek contact. Niet-westerse gelovige jongens lopen een verhoogd risico op grensoverschrijdend seksueel gedrag zonder fysiek contact.

Jongens vertonen het vaakst zelf grensoverschrijdende gedrag. Lager opgeleide jongeren overschrijden vaker de grenzen van anderen waarbij geen sprake is van fysiek contact, hoger opgeleide jongeren doen dat vaker als er sprake is van seksuele ervaringen met fysiek contact.

Als jongeren duidelijk aangeven wat ze wel of niet willen, kan veel grensoverschrijdend gedrag – zoals aandringen, zeuren, boos worden – worden voorkomen. Als een partner fysiek geweld gebruikt om seks te krijgen, helpen communicatieve vaardigheden niet.


Preventie

De onderzoekers vinden preventie hard nodig. Zij vinden dat er meer aandacht moet komen voor de seksuele en relationele vorming van jongeren.


Blog NRC, 13-07-2010