PDA

Bekijk de volledige versie : Experts treinramp Buizingen stoppen


Barst
8th July 2010, 02:18
Experts treinramp Buizingen stoppen


BRUSSEL - De experts van de bijzondere commissie Buizingen hebben het werk neergelegd omdat ze niet meer worden betaald.


Na de treinramp in Buizingen werd eind februari een bijzondere parlementaire commissie opgericht. Dat gebeurde omdat de toenmalige meerderheid niet wilde weten van een echte onderzoekscommissie, die onder meer de macht heeft om mensen onder eed verklaringen te laten afleggen.

De bijzondere commissie bestond uit elf leden en moest alle veiligheidsinvesteringen en -maatregelen uitpluizen die de NMBS sinds 1982 heeft genomen. Ze diende ook aanbevelingen te formuleren voor de toekomst. Vier experts werden bereid gevonden de commissie te begeleiden en het nodige studiewerk te verrichten. Het ging behalve om transporteconoom Van de Voorde (UA) en ingenieur Lafontaine om de archivarissen Van der Herren en Viola. De twee laatstgenoemden moesten de NMBS-archieven uitpluizen. Viola nam echter vrij snel ontslag omdat de opdracht te veel werk in beslag nam.

Door de val van de regering kwam een eind aan de werkzaamheden van de bijzondere commissie. Die nam wel de beslissing om de experts te laten doorwerken. Een beslissing die gesteund werd door de Conferentie van Voorzitters van de Kamer. ‘Uitzonderlijke omstandigheden vergen nu eenmaal uitzonderlijke maatregelen', klonk het.

Bij de ramp in Buizingen vielen achttien doden.

Nu blijkt dat het onderzoek door de experts toch is stilgevallen. Reden: in tegenspraak met de gemaakte afspraken worden ze niet meer vergoed voor hun opdracht. ‘De laatste vergadering moet zowat anderhalve maand geleden gehouden zijn', aldus een betrokkene. ‘Er zijn grenzen aan onze goedheid.'

Volgens kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!) hebben de zes kamerleden-quaestoren, die verantwoordelijk zijn voor het financiële en logistieke beheer van de Kamer, net voor de ontbinding van het parlement, in alle stilte beslist de experts niet langer te vergoeden.

Van Hecke vreest dat bepaalde politici liever niet hebben dat de bijzondere commissie te diep spit. ‘Is dit misschien een sabotagepoging om te verhinderen dat er te veel naar boven komt', vraagt hij zich af.


Blog DS, 08-07-2010