PDA

Bekijk de volledige versie : Voetbal ten strengste verboden in Werchter


Barst
5th July 2010, 20:14
Voetbal ten strengste verboden in Werchter


Nodig eens een gast uit, om naar het WK-voetbal te kijken bijvoorbeeld. In Werchter stond er zowaar een boete op.


Het gebeurde in de voortuin van Chris Wante. Nederlandse Werchtergangers waren wanhopig op zoek naar een plek om de match Nederland-Brazilië te zien. Op sommige festivals staan tv-schermen, op Rock Werchter niet. Dus trokken veel oranjefans voor de gelegenheid naar Leuven, of gingen ze op zoek in Werchter, een gemeente van iets meer dan drieduizend zielen.

Chris Wante was niet thuis, zijn zoon Sacha wel. En zijn aanstaande schoonzoon Yves. Ze besloten de match in de voortuin te volgen. Kwestie van de sfeer van het festivalverkeer ook op te snuiven.

Dat hadden een paar Nederlanders gezien. Of ze mee mochten kijken? Tuurlijk, op voorwaarde dat ze het rustig hielden. Als ze zich niet aan de regels zouden houden, ging de tv meteen uit. ‘Dat dreigement schrikte genoeg af, want ze hebben zich goed gedragen', zegt Chris Wante.

Al snel zat de hele voortuin vol Nederlanders. ‘We moesten een slot op het hek plaatsen en erop letten dat er niemand over klom. De voetbalfans die wel binnen waren, wilden ons betalen voor onze gastvrijheid, maar dat hebben we telkens geweigerd. Achteraf lieten ze wel een hoed rondgaan voor een vrijwillige bijdrage', zegt Yves.

Maar de gastvrijheid van de twee jongens kan hen duur komen te staan. Op de wei van Werchter gold afgelopen weekend een voetbalverbod. Ook in een bepaalde omtrek van de wei mochten standhouders en handelszaken geen matchen uitzenden. ‘We hebben die maatregel genomen omdat Rock Werchter een muziekfestival is, en muziek moet primeren', zegt de burgemeester van Rotselaar, Dirk Claes.

Na de match kwam de politie langs bij Chris. ‘Tegen de gewone burgers was niets gezegd over een verbod. Toch werd er een proces-verbaal opgesteld na de match. Tijdens de match durfden ze dat volgens mij niet uit schrik voor de reactie van de Nederlanders', zegt Chris Wante.

Burgemeester Claes ziet dat anders: ‘Onze agenten hebben hen rustig de match laten uitkijken vooraleer ze tot actie overgingen. Als het gezin in kwestie een scherm in zijn achtertuin had geplaatst, was er ook geen probleem geweest. Alle standhouders en handelaars hielden zich netjes aan de spelregels. Deze particulier wilde toch zijn graantje meepikken, zonder ons iets te vragen.'

Hoeveel de boete bedraagt die Wante boven het hoofd hangt, is niet zeker. Er was sprake van 20.000 euro, maar dat is fel overdreven. ‘In het gemeentereglement kan zoiets maar oplopen tot 250 euro', zegt de burgemeester.


DS, 05-07-2010