PDA

Bekijk de volledige versie : Peter Adriaenssens verhoord door speurders


Barst
28th June 2010, 15:52
Peter Adriaenssens verhoord door speurders


Peter Adriaenssens, de voormalige voorzitter van de commissie die zijn naam droeg, wordt maandagnamiddag verhoord door speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie.


Maandagvoormiddag kondigde de volledige commissie-Adriaenssens, die het seksueel misbruik binnen de kerk moest onderzoeken, haar ontslag aan. Dat gebeurde nadat vorige donderdag alle dossiers van de commissie in beslag waren genomen.

Over de reden van het verhoor legt het Brusselse parket voorlopig geen verklaringen af, maar vermoedelijk wordt kinderpsychiater Adriaenssens als getuige verhoord gezien de belangrijke rol die hij gespeeld heeft binnen de commissie.


Commissie nam vanmorgen ontslag

De kerkelijke commissie tegen seksueel misbruik in de pastorale sfeer, kortweg de commissie-Adriaenssens, kwam vanmorgen bijeen om zich te beraden over haar toekomst.

Centrale vraag was of de commissie zijn werk zou voortzetten na de inval van het gerecht vorige week. Afgelopen donderdag legde het parket van Brussel beslag op alle dossiers.

De voorbije twee maanden, sinds de ophefmakende affaire-Vangheluwe, hebben 475 Belgen, vooral Vlamingen, een klacht bij die commissie ingediend. Vergelijk: voor die beruchte 24ste april waren er in tien jaar tijd amper dertig klachten verzameld.


Samen uit, samen thuis

Commissie-voorzitter Peter Adriaenssens had eerder al laten weten dat hij ontslag zou nemen. ‘Wij hebben als lokaas gediend', concludeerde een sterk ontgoochelde Peter Adriaenssens in een gesprek met De Standaard.

De leden van de commissie beslisten vanmorgen om collectief ontslag te nemen. In een verklaring, die werd voorgelezen door commissielid Karlijn Demasure, liet de commissie weten dat ze hun taak donderdag officieel zullen teruggeven aan mgr Guy Harpigny, bisschop van Doornik en bisschop referent voor de commissie voor behandeling van klachten van seksueel misbruik in een pastorale relatie.


Vertrouwensbreuk

De leden van de commissie nemen ontslag omdat ze in "materiële onmogelijkheid" verkeren om verder te werken en omdat het noodzakelijke vertrouwen tussen Justitie en de commissie weg is. Bovendien tast de vertrouwensbreuk tussen Justitie en de commissie ook het vertrouwen van de slachtoffers in de commissie aan.

Volgens de commissie is het 'samen uit, samen thuis' en was het ondenkbaar om verder te gaan zonder voorzitter Peter Adriaenssens. Een nieuwe commissie oprichten is volgens de verklaring dan weer totaal niet aan de orde.

De commissie zou wel aan de Kerk vragen om te voorzien in een opvang voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Het is nog niet duidelijk hoe die opvang er moet uitzien. "Het hoort nu aan de bisschoppen toe de zorg voor de slachtoffers op zich te nemen en hun klachten verder op te volgen", luidt het in een persbericht.


'Heel spijtig maar alle begrip'

Eric De Beukelaer, de woordvoerder van aartsbisschop André-Joseph Léonard en de Belgische bisschoppenconferentie, betreurt het aangekondigde ontslag maar zegt alle begrip te hebben voor de situatie.

'Het is een zeer spijtige zaak voor de Kerk maar zeker ook voor de slachtoffers', aldus de woordvoerder. 'De commissie was iets prachtigs aan het verwezenlijken. Aan de andere kant hebben we alle begrip voor de commissieleden. Onder deze omstandigheden was het zeer moeilijk om verder te werken.'

De Beukelaer wijst ook op het belang van de commissie voor de zaken die verjaard zijn: 'Aangezien de slachtoffers geen rechtszaak meer kunnen aanspannen was de commissie heel belangrijk voor hen'.


De Clerck wil verzoenen

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zal een werkgroep van procureurs-generaal oprichten die zich moeten buigen over een aantal thema’s zoals de positie van de slachtoffers en de vertrouwelijkheid. De minister vindt het ontslag van de commissie een spijtige zaak voor alle betrokken partijen, ook voor justitie.

De werkgroep past in de overlegmethode tussen justitie en de commissie-Adriaenssens die de minister in het leven had geroepen. Ze is nog niet eerder samengekomen. "Ik wil de nadelige effecten van het ontslag zoveel mogelijk reduceren", verklaart de minister.

De Clerck noemt het ontslag een spijtige zaak in de eerste plaats voor de slachtoffers, voor de commissie zelf maar ook voor justitie. "Ik ben ervan overtuigd dat justitie en de commissie elkaar sterker hadden kunnen maken indien de juiste afspraken waren gemaakt. Justitie moet zich niet in de plaats stellen van de commissie maar ze eerder opnemen in een brede actie", besluit de minister.


Blog DS, 28-06-2010