PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuw NAVO-gebouw in Brussel


Barst
25th June 2010, 17:44
Nieuw NAVO-gebouw in Brussel


BRUSSEL - Aftredend Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) heeft vrijdagmiddag een contract van 460 miljoen euro getekend, waarbij de bouw van een nieuwe NAVO-hoofdzetel op de Leopold III-laan in Evere - tegenover het huidige NAVO-complex - toegekend is aan het Belgisch-Nederlandse bouwbedrijf BAM Alliance.


Het contract bedraagt 460 miljoen euro of 28% minder dan geraamd. 'De ondertekening van zo'n contract is mogelijk tijdens een regering van lopende zaken', verklaarde De Crem tijdens een inderhaast bijeengeroepen persconferentie in de Koninklijke Militaire School in Brussel.

De eerstesteenlegging is voorzien in september, aldus De Crem, die sprak 'in naam van de NAVO'. Het einde van de werken is gepland tegen midden 2015.

De nieuwe hoofdzetel van de NAVO wordt gebouwd op een terrein van ongeveer 40 hectare. De constructie zal een oppervlakte van 250.000 m² beslaan. Het nieuwe hoofdkwartier moet ruimte scheppen voor 4500 NAVO-werknemers.

Naast het hoofdgebouw met kantoorruimtes, een conferentiecentrum en media- en restauratiefaciliteiten voorziet het complex ook in een personeelscentrum, een technisch gebouw voor de energievoorzieningen, magazijnen en werkplaatsen.

De beslissing om een nieuw hoofdkantoor in Brussel te bouwen, werd genomen op de NAVO-top in Washington in 1999. Op vraag van de NAVO aanvaardde België in 2004 om het bouwproject van de nieuwe zetel te managen. Defensie kreeg die taak toegewezen. Na een oproep voor kandidaten in de 28 landen van de NAVO, werden zes bouwconsortia geselecteerd in mei 2009. Uiteindelijk is de opdracht toegewezen aan het Nederlands-Belgische bouwbedrijf BAM Alliance, dat het laagste bod deed.


Blog DS, 25-06-2010