PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaams-nationalisten boeken monsterscore


Barst
14th June 2010, 12:14
Vlaams-nationalisten boeken monsterscore


De Nieuw-Vlaamse Alliantie heeft zondag in de Belgische parlementsverkiezingen een grote overwinning behaald. De N-VA behaalde 29 procent van de stemmen en ging daarmee de lang dominerende christen-democraten voorbij.


De winst van de N-VA ging ten koste van premier Yves Letermes coalitie van christen-democraten, liberalen en socialisten, allemaal verdeeld in Nederlands- en Franstalige takken.

De N-VA is voorstander van een ordelijke scheiding van de 6,5 miljoen Vlamingen en 4 miljoen Walen. Partijleider Bart de Wever (39) riep de Franstaligen op 'een land dat werkt' te maken. "Zo niet, dan glijden wij achteruit."

De winst van de N-VA vertaalt zich in 31 van de 150 zetels in de Belgische Kamer van Afgevaardigden.

Waalse politici reageerden zondag voorzichtig op de winst van de N-VA. "Wij zullen moeten afwachten of de Nieuw-Vlaamse Alliantie de Nederlands- en Franstaligen kan verzoenen", zei Laurette Onkelinx van de Waalse socialisten. De Waalse liberaal Didier Reynders voorspelde dat de formatiebesprekingen 'moeilijk' zullen worden.

Voor heel België worden de socialisten de grootste combinatie. Elio Di Rupo van de Waalse Parti Socialiste (PS) lijkt daarom op weg om de nieuwe premier van België te worden, als eerste Franstalige in ruim dertig jaar. De PS heeft de enorme aanhang in Wallonië en in Brussel zondag nog uitgebreid van 28 naar 36 procent. De Vlaamse zusterpartij sp.a bleef als enige partij in Vlaanderen overeind bij de enorme zege van N-VA.

Het zal voor Di Rupo wel lastig worden om een coalitie te vormen. De Franstaligen zijn fel gekant tegen de eisen van de Vlaams-nationalisten. „We verkiezen zonder de N-VA te regeren, meer we sluiten het niet uit”, aldus Paul Magnette, PS-minister voor Klimaat en Energie.

De N-VA was bij de vorige verkiezingen nog een splinterpartij die een gezamenlijke lijst vormde met het christendemocratische CD&V. De christendemocraten verschrompelen in Vlaanderen tot 17,5 procent en verliezen hun positie als grootste combinatie in België.

Filip Dewinter toonde zich ontevreden dat Vlaams Belang van 19 naar 12,5 procent lijkt te zakken. „Maar dit is geen ideologische nederlaag. Vlaams Belang heeft het pad geëffend naar Vlaamse onafhankelijkheid. Wij hebben gezaaid, anderen hebben geoogst”, aldus Dewinter over de enorme winst van de N-VA.

De parlementsverkiezingen in België waren nodig omdat de regering-Leterme dit voorjaar uit elkaar viel. Het liberale Open VLD was uit de coalitie gestapt. De partij vond dat Leterme onvoldoende succes boekte voor het Vlaams belang, vooral het splitsen van het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

De Vlaams-Waalse tegenstellingen waren het hoofdthema van de campagnes. Anders dan in Nederland spraken partijen amper over de bezuinigingen die ook in België nodig zijn. Schattingen zijn dat België 22 miljard euro moet besparen tot 2015, maar bijvoorbeeld de Waalse PS van Elio Di Rupo beloofde de kiezers juist nog voor miljarden aan nieuwe uitgaven.


© Trouw, 14-06-2010