PDA

Bekijk de volledige versie : Bijna nergens zoveel dollarmiljonairs als in België


Barst
11th June 2010, 18:00
Bijna nergens zoveel dollarmiljonairs als in België



Ongeveer 3,5 procent van de gezinnen in ons land mocht zich vorig jaar miljonair noemen, althans uitgedrukt in dollar. Daarmee is België wereldwijd goed voor de achtste plaats, zegt het jongste 'Global Wealth Report' van het Amerikaanse adviesbedrijf The Boston Consulting Group, aldus De Tijd.


Ons land moet in Europa enkel Zwitserland laten voorgaan. Dat prijkt met 8,4 procent op de derde plaats. Singapore leidt de rangschikking met 11,4 procent. Hongkong staat op de tweede plaats met 8,8 procent.

Wereldwijd steeg het aantal miljonairsgezinnen in 2009 met 14 procent tot 11,2 miljoen. In 2008 was er nog een daling van 14 procent tot 9,8 miljoen. De stijging was het grootst in Singapore (35 procent), gevolgd door Maleisië, Slowakije en China. Met 4,7 miljoen miljonairsgezinnen tellen de VS veruit het hoogste cijfer rijken van de 62 bij het onderzoek betrokken landen.


Blog HLN, 11/06/10 (belga/vsv)

Barst
23rd July 2010, 03:50
Portefeuille van Belgen dikker dan voor de crisis


BRUSSEL - Het netto financieel vermogen van de Belgische gezinnen is voor het eerst boven het niveau van voor de crisis gestegen. Dat schrijft De Tijd donderdag, op basis van cijfers van de Nationale Bank.


De waarde van alle beleggingen min de schulden steeg in het eerste kwartaal met 14,5 miljard euro tot een recordhoogte van 728,3 miljard euro.

Het spaargeld en de beleggingen groeiden met 18 miljard dankzij het aanhoudende hoge sparen en de stijgende beurskoersen. De gezinnen spaarden 10 miljard euro en boekten voorts een meevaller van 8 miljard euro. Hun aandelen, beleggingsfondsen en deposito’s in vreemde munt werden meer waard omdat de beurzen stegen en de euro daalde.

De schulden van de gezinnen groeiden met 3,4 miljard euro. Vooral de hypothecaire kredieten namen toe. De gemiddelde Belg heeft een netto financieel vermogen van 67.200 euro. Het doorsneegezin bezit 156.000 euro. Wel is het mogelijk dat het gezinsvermogen sinds einde maart wat is teruggevallen. De beurskoersen daalden de jongste maanden immers flink en het is niet zeker dat die minwaarden werden gecompenseerd door vers spaargeld en hogere vastgoedprijzen.


Blog DSBiz, 23-07-2010

Barst
23rd July 2010, 14:57
Rijk


De gemiddelde Belg heeft een netto financieel vermogen van 67.200 euro. Het doorsneegezin bezit 156.000 euro. Dat blijkt wanneer je de waarde van alle beleggingen min de uitstaande schulden berekent, zoals de Nationale Bank deed. Die cijfers houden dan nog niet eens rekening met het onroerend vermogen, ook nog eens een dikke 1.000 miljard euro waard.


Het sleutelwoord in die toch wel meer dan behoorlijke rijkdom is 'gemiddeld'. Want die gemiddelde Belg bestaat niet, of is toch een levensgrote uitzondering. Een al even gemiddeld tweeverdienersgezin met een al even gemiddeld loon zou vier jaar lang moeten werken om een dergelijk vermogen bij elkaar te verdienen, in de veronderstelling dat ze vier jaar lang geen euro zouden uitgeven. Het is dus zeer twijfelachtig dat een gemiddeld tweeverdienersgezin ooit zo'n bedrag bij elkaar zou kunnen krijgen.

De Nationale Bank mag dan al een idee hebben van het totale vermogen, ze heeft geen flauw benul hoe dat vermogen over de Belgen verdeeld is. Want iedere poging tot het opstellen van een vermogenskadaster sterft al jaren een stille politieke dood. Anderzijds weten we wel dat ruim 15 procent van de gezinnen onder of op de grens van de bestaansonzekerheid leeft, en dat voor hen een uitkering het verschil maakt tussen armoede en net voldoende. Daar zit het dus al zeker niet.

De echte gemiddelde Belg kan alleen maar dromen van een dergelijk spaartegoed, en zeker de jonge, werkende Belg, wiens beroepsinkomsten voor de helft worden afgeroomd door de fiscus.

Dat kan van de vermogens niet gezegd worden, en ook niet van de nieuwe inkomsten die deze vermogens opleveren en doen aangroeien, en waarop een veel kleinere belastingvoet van toepassing is. Die vermogens zijn bovendien voornamelijk in de handen van de oudere bevolkingsgroep, die in de gouden jaren meer mogelijkheden heeft gekregen om dat vermogen op te bouwen dan de huidige werkende generatie.

Daar hoeven ze zich niet schuldig over te voelen, ze hebben ervoor gewerkt, maar toch zal er vroeg of laat gezorgd moeten worden voor een billijker verdeling van de lasten, waardoor niet-langer-actieve renteniers, die volgens schattingen 40 procent van het totale vermogen bezitten, een steentje meer gaan bijdragen, en niet alle kosten voor de verzorgingsstaat blijvend afgewend worden op de wedden en lonen van de jongere actieven.


DM, 23-07-2010 (Yves Desmet)