PDA

Bekijk de volledige versie : Carrefour kost staat 100 miljoen


Barst
28th May 2010, 12:35
Carrefour kost staat 100 miljoen


BRUSSEL - De kostprijs van het sociaal plan bij Carrefour, met brugpensioen op 52 jaar, kan voor de overheidsdienst RVA tot 100 miljoen euro oplopen.


Gérard Lavinay, de topmanager van Carrefour België, wist gisteren geen bedrag te kleven op de totale kostprijs van het sociaal plan dat directie en vakbonden na nachtelijke onderhandelingen hadden bereikt. Maar het mag duidelijk zijn dat het gros van de kosten door de overheid (en de belastingbetalers) wordt gedragen. Om gedwongen ontslagen te vermijden wil Carrefour immers een maximaal beroep doen op het systeem van brugpensioen.

Carrefour vraagt brugpensioen aan op 52 jaar. In totaal komen hiervoor 984 werknemers in aanmerking uit de zgn. ‘zieke winkels' van de warenhuisketen. Het gaat om personeelsleden uit de 16 supermarkten en hypermarkten die worden gesloten, maar ook om werknemers uit de 16 Carrefour-winkels die worden overgenomen door de groep-Mestdagh (van de Champion-winkelketen) én om werknemers uit 26 verlieslatende winkels die Carrefour in eigen beheer blijft uitbaten.

Zelfs 52-plussers die in ‘gezonde winkels' werken, kunnen (vrijwillig) met brugpensioen gaan, op voorwaarde dat zij hiermee elders gedwongen ontslagen helpen vermijden.

Berekeningen door het socialedienstenbedrijf SD Worx leren dat de kostprijs voor de staat van deze golf aan nieuwe bruggepensioneerden hoog kan oplopen. Op basis van een (voltijdse) brugpensioenuitkering van 1.150 euro per maand, betaald door de RVA, komt de totale factuur over een periode van tien jaar – met een gemiddelde leeftijd bij vertrek van 55 jaar en tot aan de pensioenleeftijd op 65 jaar – uit op minimaal 90 en maximaal 100 miljoen euro.

Het voorakkoord bij Carrefour is nog om een andere reden opmerkelijk. Tegenover het oorspronkelijke saneringsplan van eind februari heeft de directie fors water in de wijn gedaan. Van de 117 super- en hypermarkten in eigen beheer blijven er 85 over (45 hypermarkten en 40 supermarkten). Dat is meer dan voorzien. De loonlijst zou oorspronkelijk met 3.816 banen lichter gemaakt worden. Dat worden er nu 1.973 (1.092 via sluitingen en 881 via Mestdagh): een halvering dus.

Ook andere saneringsdoelstellingen, zoals lagere loonbarema's voor het personeel in de hypermarkten en de centrale hoofdzetel, gaan niet door. Volgens topmanager Lavinay laat het plan een jaarlijkse kostenbesparing van 22 miljoen euro toe, in plaats van de beoogde 33 miljoen.

De vakbonden gaan het voorakkoord bij de achterban verdedigen. Volgende week volgt een referendum.


DS, 28-05-2010 (Guy Tegenbos)