PDA

Bekijk de volledige versie : Boycot bij 1 op de 2 BHV-gemeenten bij verkiezing 13 juni


Thomas.Wynants
18th May 2010, 12:37
Bijna de helft van de gemeentes in Halle-Vilvoorde zullen de verkiezingen op 13 juni niet organiseren. Dat blijkt uit een rondvraag van de krant De Morgen. De burgemeesters protesteren hiermee tegen het niet splitsen van de kieskring BHV.

Vandaag en morgen beslissen de laatste schepencolleges van de 35 gemeentes in het arrondissement Halle-Vilvoorde of ze de stembusslag volgende maand al dan niet zullen organiseren. Heel wat gemeentes hebben al laten weten dat ze de verantwoordelijkheid niet opnemen en gisteren voegde Grimbergen zich bij die groep. Uit een rondvraag van De Morgen blijkt dat minstens 16 gemeentes de verkiezingen zullen boycotten.

Als je de 6 faciliteitengemeentes niet meetelt, zijn er zelfs meer dan 1 op de 2 gemeentes die de verkiezingen niet organiseren. "Volgens de letter van de grondwet verkeren we in de administratieve onmogelijkheid om een legale stembusgang in te richten. Bovendien zou onze splitsingsstrijd anders voor niets geweest zijn", klinkt het bij gemeentes zoals Gooik, Lennik, Halle, Overijse, Grimbergen, Herne, Pepingen, Meise, Londerzeel en Roosdaal.

Taak voor gouverneur
Daardoor belandt de verantwoordelijkheid op de schouders van provinciegouverneur Lodewijk De Witte. Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) is niet te spreken over de beslissing van de burgemeesters.

Bron: De redactie: di 18/05/2010

--------------------------------------

Dit was natuurlijk te verwachten. Vooral de belofte dat de volgende stembusgang BHV zou gesplitst zijn en nu "verrassing, verrasing" het toch niet zo is schiet bij vele burgemeesters in het verkeerde keelgat. Ergens kan ik ze wel volgen met hun beslissing alhoewel de boycot niets meer is dan een symmbolische actie. Andere instanties zoals de gouverneur zullen de taken nu overnemen.