Inloggen

Bekijk de volledige versie : Wantrouwen wordt groter


Barst
15th May 2010, 03:45
Wantrouwen wordt groter


BRUSSEL - Het vertrouwen in politici, bedrijfsleiders, geestelijken en journalisten smelt verder weg, zo leert de barometer van onderzoeksbureau GfK.


De Belg heeft steeds minder vertrouwen in de verschillende beroepsgroepen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Trust Index of vertrouwensbarometer van marktonderzoeksbureau GfK Custom Research. Er is een algemeen dalende tendens in vergelijking met de vorige barometers. Van de twintig voorgelegde beroepen kunnen alleen de artsen hun score nog met één puntje opkrikken.

De politici moeten ‘slechts' een puntje prijsgeven maar komen wel uit op een historisch dieptepunt met 17 procent van de Belgen die hen heel veel of een beetje vertrouwt (zie grafiek).

De gemiddelde vertrouwensscore ligt op 53,35 procent, het laagste getal sinds 2003, toen GfK met zijn barometer begon. Vorig jaar bedroeg die nog net geen 57 procent. ‘We flirten met de 50-procentsgrens', zegt managing director Mark Hofmans van GfK, ‘en dat vind ik zorgwekkend. De instellingen zouden toch zes op tien moeten halen.'

1.003 mensen tussen 15 en 75 jaar werden telefonisch geïnterviewd tussen 1 en 13 maart. Dus voor de val van de regering met de BHV-crisis en voor de Brugse bisschop ontslag nam wegens seksueel misbruik van een minderjarige. Was de enquête nadien afgenomen, de scores hadden voor politiek en clerus nog lager gelegen, meent Mark Hofmans.

Brandweer, artsen en leraars stonden en staan stevig op de bovenste plaatsen. Onderaan bengelen marketeers, reclamelui en politici. Is het niet normaal dat een brandweerman beter scoort dan een politicus? ‘Politici zijn geliefde schietschijven, terwijl een brandweerman een held is die levens redt', zegt Hofmans, ‘maar politici doen het ook zichzelf aan. Ze beloven vanalles en worden daar later mee geconfronteerd. Als ze het niet waarmaken, ziet de burger het.'

Slechts 1 procent van de respondenten schonk de politici ‘zeer veel vertrouwen'. Managers moeten het hier met 5 procent stellen en de clerus en de journalisten met 6 procent.

Enkele andere opmerkelijke vaststellingen uit de barometer:

Er tekenen zich aanzienlijke verschillen af tussen Vlamingen en Walen. Hoewel ze er in andere studies vaak pessimistischer uitkomen, tonen Vlamingen gemiddeld tien procent meer vertrouwen dan hun Waalse landgenoten. Het verschil loopt het hoogst op wat de post, de clerus en de ambtenaren betreft.

Merkwaardig is dat in het traditioneel vakbondsbolwerk Wallonië die bonden acht procentpunt minder vertrouwen genieten dan in Vlaanderen. Politici genieten ten noorden van de taalgrens bij 19 procent van de respondenten vertrouwen, aan de andere kant amper 10 procent. Het ziet er volgens Hofmans naar uit dat de slogan ‘wat we zelf doen, doen we beter' toch een beetje waar is.

De bankiers die een oplawaai kregen in 2009, het jaar van de kredietcrisis, kunnen het vertrouwen niet herstellen (- 2). Slechts een op de tien schenkt ‘zeer veel vertrouwen' aan degene aan wie hij zijn centen toevertrouwt.

Journalisten doen het met 37 procent niet bijster goed, maar dat getal ligt iets hoger dan in veel andere Europese landen. In Groot-Brittannië halen de door roddelpers beheerste media geen twintig procent.

Het Belgische vertrouwen brandt op het laagste Europese pitje voor twee beroepsgroepen: de post en het leger.

Vakbonden en advocaten dalen voor het eerst onder de 50-procentdrempel.

Internationaal vergeleken doen politici het nergens goed. In Zweden, hun beste land, halen ze 30 procent. In Italië en Frankrijk is het vertrouwen nog kleiner dan bij ons, respectievelijk 7 en 8 procent.

Vrouwen en jongeren hebben gemiddeld meer vertrouwen dan mannen.

De vraag naar waarom de Belgen zoveel wantrouwen koesteren, kan Hofmans op basis van deze enquête niet beantwoorden. ‘Dat onderzoeken is moeilijk en duur. Maar ik voor de tiende verjaardag van de barometer in 2013 hoop ik het toch te proberen.'


DS, 14-05-2010