PDA

Bekijk de volledige versie : 'Vade retro, Dzjin!'


Barst
21st October 2005, 01:00
Brusselse 'exorcisten' voor rechter


Voor de correctionele rechtbank van Brussel is donderdag het proces begonnen in verband met de dood van een 22-jarige moslima, die werd blootgesteld aan exorcisme. De echtgenoot van het slachtoffer staat er samen met Xavier M., een 27-jarige duivelbanner en Abdelcrim A., een zelfverklaard waarzegger, terecht voor "het vrijwillig toebrengen van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg en schuldig verzuim". Drie anderen worden in hetzelfde dossier vervolgd voor het niet verlenen van hulp aan een persoon in nood.


Kinderwens

Het 22-jarige slachtoffer probeerde al enkele jaren tevergeefs moeder te worden. Nadat ze eerst een beroep had gedaan op de traditionele geneeskunde en een operatie onderging aan de eileiders, nam ze haar toevlucht tot meer alternatieve methodes. Ze ging onder meer te rade bij Xavier M., Abdelcrim A. en drie andere "waarzeggers". Die dwongen haar om te baden in heet water en een zeer streng dieet te volgen. Ze sloegen de vrouw ook, zogezegd om de duivel uit haar te drijven.

De vrouw onderging hun folteringen maandenlang. Toen ze op 8 augustus plots tijdens een sessie heel hard begon te gillen, beslisten de beklaagden om de woning te verlaten omdat het volgens hen niet de vrouw was die riep, maar de demonen in haar lichaam. De vrouw overleed nog diezelfde dag.


Tientallen verwondingen

Uit de lijkschouwing bleek later dat de vrouw stierf door uitputting (ondervoeding), onderdompeling in heet water en wurging. Op haar lichaam werden tientallen verwondingen opgemerkt die erop wijzen dat ze verschillende malen geslagen werd. Xavier M. blijft echter volhouden dat hij de vrouw nooit heeft geslagen en is er nog steeds van overtuigd dat de vrouw bezeten was door de duivel.

Het proces wordt op 28 oktober voortgezet. Dan volgen het rekwisitoor van de procureur des Konings en de pleidooien van de burgerlijke partij en de verdediging.


Weblog HLN, 20/10/05 19u55