PDA

Bekijk de volledige versie : Dexia voor 4,9 miljard blootgesteld aan Griekenland


Ian.Sourdeau
11th May 2010, 19:05
Dexia voor 4,9 miljard blootgesteld aan Griekenland
Kwartaalresultaat beter dan verwacht

ReageerMailShare / Save
Dexia is voor 4,9 miljard euro blootgesteld aan Griekse staatsobligaties. Dat maakte de financiële groep dinsdag bekend in haar kwartaalrapport. De blootstelling is een stuk groter dan een aantal analisten tot nu toe hadden aangenomen. Daar staat tegenover dat Dexia meer kwartaalwinst boekte dan de markt had verwacht.
(tijd) – Dexia was de laatste grote financiële speler in België die nog geen openheid van zaken had gegeven over zijn positie in Grieks staatspapier. Op vraag van de CBFA, de waakhond van de financiële sector, gebeurt dat nu toch.

Volgens het persbericht van het bedrijf met zijn eerstekwartaalcijfers heeft Dexia bank voor 3,7 miljard euro Griekse staatsobligaties. ‘Het risico op het Griekse bankensysteem, de lokale overheden en de verbintenissen met bedrijven en op projectfinancieringen is verwaarloosbaar. Dexia vertoont geen blootstelling aan de lokale Griekse economie’, aldus het persbericht.

Bij de 3,7 miljard euro komt nog 1,2 miljard van de verzekeringstak van de groep. Dat is zonder Dexia Epargne Pension dat eerder dit jaar verkocht werd.

De 4,9 miljard is aanzienlijk meer dan de raming van 3 miljard die sommige analisten naar voren hadden geschoven. Het Londense beurshuis Evolution Securities hanteerde bijvoorbeeld dat cijfer. Anderen kwamen lager uit en hadden het bijvoorbeeld over 1 tot 3 miljard of 2,2 miljard.

Dexia geeft verder geen details zoals over de evolutie van de portefeuille over de voorbije maanden en brengt ook geen duidelijkheid over de blootstelling aan andere PIGS-landen.

Winst
De nettowinst van Dexia over het eerste kwartaal bedraagt 216 miljoen euro. Dat is 13,9 procent minder dan een jaar eerder, maar meer dan de 185 miljoen die de analisten gemiddeld hadden verwacht.

De groep zag haar opbrengsten met 13,4 procent dalen tot 1,47 miljard euro. Zonder de intussen verkochte Amerikaanse dochter FSA zou er echter een stijging geweest zijn. Dexia boekte ook beduidend minder kosten voor risico’s en waardeverminderingen.

Eigen mening
Waarom toch zoveel geld investeren in vanuit 1 bepaalde bank? Wat als er iets gebeurd en zij failliet geraken? Wat als het geld niet terug komt. Gaat het dan weer slechter met ons eigen land?
Ik heb toch mijn vragen erbij om zoveel geld te lenen en niet eerst jezelf te helpen met dat geld.


Bron :17:44 - 11/05/2010 Copyright © De Tijd