PDA

Bekijk de volledige versie : 28/09 Schepper Dolly vraagt licentie voor klonen van mensen


Davy V.H.
28th September 2004, 17:52
28/09 Schepper Dolly vraagt licentie voor klonen van mensen


Professor Ian Wilmut, de Schotse wetenschapper die wereldberoemd werd door als eerste een schaap te klonen, is van plan een licentie aan te vragen om menselijke embryo's te klonen. Hij wil een geneesmiddel vinden om de spierziekte ALS te behandelen.

Wilmut diende een licentieaanvraag in bij de Britse Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), die vorige maand een kloonlicentie aan onderzoekers van de universiteit van Newcastle verleende. Zij zullen via stamcellen van gekloonde embryo's de mogelijkheden onderzoeken om ziektes als Parkinson, Alzheimer of diabetes te behandelen. Om de embryo's te klonen, wordt dezelfde techniek toegepast als bij het gekloonde schaap Dolly van professor Wilmut.

"De mensen die aan ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) lijden en zij die er in de toekomst mee worden geconfronteerd, hebben recht op een behandeling", zegt Ian Wilmut. "Klonen is hierbij noodzakelijk omdat de belangrijkste cellen zich in het centrale zenuwstelsel bevinden en anders niet geanalyseerd kunnen worden".

ALS of MND (Motor Neurone Disease) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aantast. De spieren worden zwakker doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen, de zogenaamde hersenstam, afsterven.

In Groot-Brittannië is het klonen van menselijke embryo's voor onderzoeksdoeleinden al sinds 2001 gelegaliseerd. Het klonen van embryo's voor de menselijke voortplanting blijft strafbaar. Wie zich er wel aan bezondigt, riskeert een celstraf van tien jaar en een gigantische boete