PDA

Bekijk de volledige versie : Festivals in gevaar door toenemende regelgevingen


Véronique.Segers
10th May 2010, 20:37
"Festivals in gevaar door toenemende regelgevingen"

datum: 10/05/2010
bron: HLN.be

De Vlaamse muziekfestivals zijn wereldwijd befaamd. Toch is de sector in gevaar, onder meer door de toenemende regelgevingen inzake arbeidsreglementering, btw-wetgeving, voedselinspecties, geluids- en milieunormen en alcohol- en tabaksgebruik. Die regels creëren een negatief klimaat voor de festivals. Dat zegt de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV).

Bijna driehonderd festivals staan jaar na jaar garant voor een toestroom van 5 miljoen bezoekers die van overal komen. "Onze festivals zorgen niet enkel voor vertier, maar nemen een belangrijke plaats in op economisch, cultureel, sociaal en toeristisch vlak. Er is geen enkel land ter wereld waar er zoveel festivals van zo'n hoge kwaliteit worden georganiseerd", zegt de FMiV in een open brief.

Negatief klimaat
Toch is deze bloeiende sector volgens de muziekfestivals in gevaar. "De toenemende regelgevingen inzake arbeidsreglementering, btw-wetgeving, voedselinspecties, geluidsnormen, alcohol- en tabaksgebruik, de milieunormen en het aantal controles dat jaarlijks wordt uitgevoerd, creëren een negatief klimaat", luidt het.

"Het is uiteraard niet de bedoeling om ons zelf boven de wet te stellen, maar de hoeveelheid aan regels die wordt opgelegd, maakt het quasi onmogelijk om aan elke standaard te voldoen. Het geheel valt amper nog te bolwerken", benadrukt de sector.

Daarom vraagt de federatie aan de overheid om dit ter harte te nemen, mee te zoeken naar oplossingen voor een festivalvriendelijk klimaat en op een positieve manier bij te dragen tot de bloei van deze cultuurindustrie.

In de raad van bestuur van de FMiV zitten organisatoren van onder meer Lokerse Feesten, Festival van Vlaanderen, Rock Werchter, Sfinks en Suikerrock. (belga/mvdb)

---------------------------

mening/evaluatie:

In eerste instantie denk ik dat deze regelgeving niet slecht is. Ik vind het vrij logisch dat men zich moet houden aan de de arbeidsreglementering en de btw-wetgeving. Ook is het belangrijk dat men het voedsel op festivals grondig inspecteert. Hier kan men toch niet snel over gaan?! Een vergiftiging of ernstig ziek worden is toch wel het laatste wat we op een festival willen? En zeker met het grote aantal bezoekers is hygiëne op voedsel heel belangrijk. Wat ik natuurlijk hét belangrijkste vind omtrent de regelgeving bij festivels zijn de geluids- en milieunormen. Het geluid moet zeker streng gecontroleerd worden. Hier zouden echt duidelijke en strenge richtlijnen op moeten staan. We willen toch niet binnen een paar jaar potdoof zijn zeker? Milieunormen zijn ook belangrijk. Een festival neemt veel plaats in beslag, vaak zijn dit groene weiden... Het zou echt heel jammer zijn dat dit ten koste van onze natuur gaat.
Ik begrijp niet zo goed waarom deze goede regels de festivals een negatief klimaat/imago bezorgen. Vinden we het dan niet allemaal goed dat de boven vernoemde zaken zo goed gecontroleerd worden?