PDA

Bekijk de volledige versie : Succes zonnepanelen dreigt stroomfactuur duurder te maken


Eva Thijs
1st May 2010, 13:53
Door het enorme succes van de zonnepanelen en de komst van windparken op zee zal de totale stroomfactuur in 2013 stijgen met 20 procent. Netbeheerder Eandis vraagt daarom om een deel van die extra factuur nu al te mogen doorrekenen.

Het succes van de zonnepanelen is veel groter dan ooit verwacht. Niet zozeer de panelen geplaatst door particulieren, maar de grote projecten door bedrijven doen de factuur spectaculair stijgen.

Stroomcertificaat

Wie zonnepanelen plaatst, krijgt een financieel duwtje in de rug dankzij de groenestroomcertificaten. Zo’n certificaat krijg je voor elke 1.000 kilowattuur productie en is op de markt iets meer dan 100 euro waard. Maar de netbedrijven zijn verplicht die certificaten op te kopen tegen een gemiddelde prijs van 350 euro om investeringen aan te moedigen. Vorig jaar was dat zelfs 450 euro. De netbeheerders verkopen de certificaten vervolgens op de markt en nemen het verlies op als kosten in de tarieven.

Vlaamse gezinnen en bedrijven hebben de jongste tijd massaal geïnvesteerd in fotovoltaïsche panelen. Daardoor explodeert de steun die de netbeheerders daarvoor uittrekken. Voor de periode 2009-2012 trok Eandis jaarlijks 20 miljoen euro uit voor de betaling van groenestroomcertificaten. Maar dat is onvoldoende. Over die vier jaar is er een onderbugettering van 300 miljoen euro voor Eandis.

Stijging van 200 naar 260 euro

Eandis wil dat geld recupereren. Indien dat bij de nieuwe meerjarentarieven 2013-2016 zou gebeuren, betekent dit een stijging van de distributienettarieven met 30 procent. Voor een modaal gezin betekent dit een stijging van 200 naar 260 euro.

Worden daar nog eens de extra kosten die hoogspanningsbeheerder Elia heeft als gevolg van de windparken op zee bijgeteld, moeten de distributie- en transporttarieven zelf met 50 procent stijgen. Voor de jaarlijkse factuur van een gemiddeld gezin betekent dit een stijging met 20 procent.

Om toch die bruuske stijging te vermijden, vraagt Eandis om de stijging met 30 procent van het distributienettarief nu al te mogen doorrekenen. Dat zou een stijging in 2010, 2011 en 2012 met 10 procent betekenen. Eandis knoopt daarover gesprekken aan met de regulatoren en de Vlaamse regering.

Eandis stelt het systeem van groenestroomcertificaten niet in vraag, en wijst op de maatschappelijke opbrengst, maar wil vermijden dat de consument in 2013 voor onaangename verrassingen komt te staan.

Datum: 01/05/2010
Bron: De Standaard

Eigen mening:
De mensen die het zich niet kunnen veroorloven om zonnepanelen te plaatsen, zullen nu zeker de kans niet meer krijgen om zonnepanelen aan te kopen. Zij die het al wat breder hebben, zullen onbewust en natuurlijk ook zonder kwaad opzet, vele mensen op kosten jagen. Hoe moet dat probleem opgelost worden? Wat gaat er nu gebeuren als er mensen zijn die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen?
Ik begrijp wel dat energiemaatschappijen de prijs van de energie zal doen stijgen. Dankzij de zonnepanelen, kunnen zij minder verdienen. Waar diegenen die het al minder breed hebben zullen ook nu weer benadeeld worden.
Eigenlijk zit onze economie op dat punt fout in elkaar. Wie veel (of toch wat meer) geld heeft komt er goedkoper af dan diegenen die moeten tellen om rond te komen.

wim leenaerts
1st May 2010, 17:27
Wat gaat er nu gebeuren als er mensen zijn die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen?
Dan zullen die mensen wat zuiniger moeten leven. Er zijn 101 manieren om zuiniger om te springen met energie, maar als ik bij mensen thuis kom, merk ik dat bijna niemand ze toepast. vbn. spaarlampen of LED-lichten installeren, elektronische toestellen niet in stand-by zetten, pc en laptop in slaap/sluimerstand of uit als hij niet in gebruik is, gsm-opladers en andere adaptors niet in het stopcontact laten steken, de ijskast en diepvries zo weinig en kort mogelijk openen, aardappelen en pasta koken met het deksel op de pot enz. enz. enz.

Coleta
1st May 2010, 18:02
[QUOTE=wim leenaerts]Dan zullen die mensen wat zuiniger moeten leven.[/QUOTE]

Ik ga ermee akkoord dat je erop moet letten zuinig om te springen met energie, maar dan nog blijft energie enorm duur! Wij hebben hier thuis ook geen al te beste herinneringen aan energiefacturen. Door een fout/vergissing van een energiemaatschappij (dat ik hier niet mee naam ga noemen), hebben wij een keertje een rekening gehad van enkele duizenden euro's!! :slash: Dat geld moesten wij ook meteen ophoesten zonder dat er rekening werd mee gehouden dat de fout wel bij de energiemaatschappij lag. Ik vind dan ook dat zij niet altijd rekening houden met hun klanten. Dat diegene zonder zonnepanelen nu extra kunnen betalen voor zij die wel zonnepanelen hebben, vind ik ronduit schandalig. Zonnepanelen zijn pas de laatste jaren 'populair' geworden. Je zag ze eerst nergens en wanneer je nu eens goed rondkijkt zie je ze overal. Ik vind dat mensen de kans moeten krijgen om zelf een keuze te maken. Dit op eigen 'tempo'. Wanneer zij nu extra moeten betalen omdat ze zelf geen zonnepanelen hebben, dan vind ik niet dat je nog echt over een keuze kan spreken.

wim leenaerts
1st May 2010, 19:04
[QUOTE=Coleta]Wij hebben hier thuis ook geen al te beste herinneringen aan energiefacturen. Door een fout/vergissing van een energiemaatschappij (dat ik hier niet mee naam ga noemen), hebben wij een keertje een rekening gehad van enkele duizenden euro's!! :slash: Dat geld moesten wij ook meteen ophoesten zonder dat er rekening werd mee gehouden dat de fout wel bij de energiemaatschappij lag. Ik vind dan ook dat zij niet altijd rekening houden met hun klanten.[/quote]
Wat jij nu aanhaalt is niet de normale gang van zaken. Als je zuinig met energie omspringt, valt dat al bij al nog mee hoor. Er zijn zoveel zaken waar je door kan besparen. De energiemaatschappij berekent adhv je situatie wat je jaarlijks/maandelijks moet betalen, ik heb nu al 2 jaar op rij teruggetrokken, wat wil zeggen dat ik zuiniger leef dan het gemiddelde 2-persoonsgezin. En aangezien ik ook het 2de jaar heb teruggetrokken, wil dat zeggen dat die eerste aanpassing die ze aan mijn maandelijks tarief gedaan hebben nog niet genoeg bleek te zijn. Ik geef toe, ik ben daar wel fanatiek in. Ik ga de deur niet uit voor ik stekker van mijn stereo-installatie (zonder echte uit-knop) en de stekkerblok van mijn laptop en printer heb uitgetrokken. Alle beetjes helpen! Toen wij pas samenwoonden ben ik bij Eandis een energiemeter gaan halen en toen heb ik o.a. ontdekt dat mijn stereo in stand-by bijna evenveel verbruikt als wanneer hij op staat. Sindsdien (na jaren...) trek ik die stekker altijd uit als hij niet op staat.

Ik vind dat mensen de kans moeten krijgen om zelf een keuze te maken. Dit op eigen 'tempo'. Wanneer zij nu extra moeten betalen omdat ze zelf geen zonnepanelen hebben, dan vind ik niet dat je nog echt over een keuze kan spreken.
Zonnepanelen zijn een consumptiemiddel als een ander en onze consumptiemaatschappij is nu eenmaal niet eerlijk... Zolang ze bij den Aldi geen zonnepanelen gaan verkopen toch. De enige reden waarom de overheid zonnepanelen subsidieert is omdat ze milieuvriendelijk zijn.