PDA

Bekijk de volledige versie : "Politiek surrealisme in België"


Barst
27th April 2010, 14:55
Buitenlandse pers: "Politiek surrealisme in België"


Ook in het buitenland wordt aandacht besteed aan de val van de regering Leterme II. De meeste media beperken zich tot de feiten en proberen hun lezers het probleem B-H-V diets te maken.


Toch is ook hier en daar commentaar op de Belgische situatie te lezen. Meestal wordt met ongeloof gereageerd en de recente ontwikkelingen in ons land worden door heel wat media als "surrealistisch" omschreven. Daarnaast vraagt de internationale gemeenschap zich vooral af hoe het nu moet met het Belgische EU-voorzitterschap, vanaf 1 juli 2010.


Wall Street Journal: The trouble with Belgium

De Wall Street Journal wijdt een groot artikel aan ons land, geschreven door de Gentse professor Marc De Vos, onder de titel "The trouble with Belgium". De openingszin zet meteen de toon: "Het land dat de kunstwereld het surrealisme schonk, verandert politiek surrealisme nu in een kunstvorm".

De krant gaat terug naar het ontstaan van België om het probleem van Franstaligen en Nederlandstaligen uit te leggen en kwalificeert de kwestie-BHV als een verschil in zienswijze over wat respect voor een andere cultuur omvat. "De Vlamingen vinden dat mensen die in Vlaanderen leven moeten aanvaarden dat het Nederlands de officiële taal is, terwijl voor de Walen de taalkeuze heilig is, ongeacht waar men leeft", duidt de krant, dat een deel van het probleem legt bij het feit dat België geen federale politieke partijen of media heeft en de recente trend bij de traditionele partijen om allianties te vormen met meer radicale partijen.


Financial Times: problemen na vertrek Van Rompuy

The Financial Times stelt zich vragen over de toekomst van België als een land, en laat een EU-diplomaat aan het woord die stelt dat het "laatste wat de EU nodig heeft, een voorzitterschap is dat alweer gehinderd is door nationale problemen". De krant legt de verklaring voor de huidige politieke instabiliteit in ons land ook voor een deel bij de overstap van Herman Van Rompuy naar Europa. "Zijn vertrek maakte de terugkeer mogelijk van Leterme (...), die de Franssprekende Walen in het zuiden van het land in het verleden al meermaals tegen zich in het harnas joeg", luidt het.

The Independent schrijft dat België al een halve eeuw steeds ingewikkeldere compromissen bedenkt om te verhinderen dat het land uiteen zou vallen, maar wijst erop dat het eindeloos gebakkelei België er evenwel niet van heeft weerhouden om een van de meest welvarende landen van Europa te worden.


Le Monde: "Breukscenario niet uitgesloten"

Minder positief zijn de Franse kranten die de toekomst van België somber inzien en zich en masse afvragen hoe levensvatbaar België nog is als staat. Zo vindt Le Monde dat België zich misschien moet afvragen of het niet aan het einde is gekomen van een traditie van compromissen. "Een ding is zeker, het scenario van een breuk kan niet meer uitgesloten worden", aldus de krant. "De inzet voor Vlaanderen is een grondgebied afbakenen dat niet meer betwist kan worden, wat, op een dag, de verdeling van het koninkrijk makkelijker moet maken", schrijft een andere Franse krant, la Libération.

Tot slot zijn er hier en daar ook buitenlandse media die zich vrolijk maken over het feit dat de Belgische premier Leterme net nu een promotiefilm voor België presenteert onder de titel "Belgium... beyond expectations" (België... buiten alle verwachtingen), een titel die door de huidige politieke actualiteit een andere bijklank krijgt.


Blog HLN, 27/04/10 (belga/mvdb)