PDA

Bekijk de volledige versie : Dehaene vindt geen akkoord over BHV


Barst
21st April 2010, 00:40
Dehaene vindt geen akkoord over BHV


BRUSSEL - Jean-Luc Dehaene is er gisteren niet in geslaagd om een akkoord over de splitsing van BHV te smeden. Premier Yves Leterme onderhandelt voort, maar een regeringscrisis komt steeds dichter.


Na uren onderhandelen met de partijvoorzitters in een gespannen sfeer deelde Jean-Luc Dehaene gisteravond om halftien mee dat hij zijn taak als ‘koninklijk opdrachthouder' als afgerond beschouwt.

‘Ik was er mij goed van bewust dat de opdracht alles weg had van een mission impossible', stelt de oud-premier. ‘Elke gemeenschap gelooft vanuit haar eigen uitgangspunt in haar eigen grote gelijk. Beide staan haaks op elkaar.' Toch laat hij de deur op een kier. Hij heeft een reeks wetsvoorstellen klaar die volgens hem ‘een evenwichtig compromis nastreven'.

Over deze voorstellen is geen akkoord, zegt Dehaene, maar ‘als de politieke wil aanwezig is, kunnen zij wel de basis vormen voor een akkoord'.

Betekent dit nu de totale mislukking? Nog niet. Met zijn manoeuvre zet hij vooral extra druk op de onderhandelaars in de ultieme uren. ‘Hij moest alleen voorbereiden en heeft dat gedaan', klonk het bij CD&V. Dehaene geeft de fakkel door aan Yves Leterme en de partijvoorzitters. Die onderhandelden gisteravond laat voort. Dehaene heeft overigens wel aanvaard om hen nog bij te staan.

Toch klonken er ook heel negatieve signalen. De Franstaligen pleegden gisteren eerst apart overleg en eenmaal aan de onderhandelingstafel, versterkten zij hun houding van ‘wij zijn voor niets vragende partij' nog. Eerder op de dag speelde Olivier Maingain (FDF) voor stoorzender door Dehaenes voorstellen af te wijzen als een ‘Vlaamse eisenbundel'.

Het lijkt heel moeilijk voor Leterme om tegen donderdagmiddag een akkoord te bereiken. Coalitiepartner Open VLD wil geen verder uitstel. Kwam er vannacht of komt er vandaag geen doorbraak, dan ziet het er slecht uit voor de coalitie.

De voorstellen zelf maakt Dehaene niet bekend, maar onderdelen lekten wel. Hij voorziet in compensaties voor de Franstaligen in de Rand in ruil voor de splitsing van de kieskring en het gerechtelijk arrondissement BrusselHalle-Vilvoorde.

Aan Vlaamse kant ligt het moeilijk dat Vlaanderen de voogdij over de faciliteitengemeenten zou verliezen aan het college van gouverneurs. Een voorstel om bij de kamerverkiezingen verbindingen mogelijk te maken tussen Brusselse, Vlaams- en Waals-Brabantse lijsten, schrikt de Vlamingen af. Dat zet partijen aan om aan de andere kant van de taalgrens stemmen te ronselen, het omgekeerde van wat de BHV-splitsing beoogt.


Blog DS, 21-04-2010 (Isabel Albers)