PDA

Bekijk de volledige versie : Chomsky als cultuurikoon


Barst
19th October 2005, 20:31
Noam Chomsky invloedrijkste denker

De Amerikaanse linguïst en politiek denker Noam Chomsky, die doceert aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), is door de lezers van het Britse tijdschrift Prospect en het Amerikaanse magazine Foreign Policy verkozen tot ,,de invloedrijkste hedendaagse intellectueel''. In zijn politieke geschriften is Chomsky de antipode van het ,,officiële denken'' van het Witte Huis, het Pentagon en Wall Street. Ook de ,,slaafse'' massamedia worden door hem vaak gehekeld.

Chomsky gaat met 4.800 stemmen de Italiaanse schrijver en semioticus Umberto Eco (2.500 stemmen), de Britse professor Richard Dawkins, de Tsjechische ex-president en dramaturg Vaclav Havel en de tot het neoconservatisme bekeerde journalist Christopher Hitchens vooraf.

Ongeveer twintigduizend lezers in de hele wereld, maar toch vooral in de Angelsaksische gebieden, mochten hun denker par excellence kiezen uit een door de tijdschriften samengesteld aanbod van honderd personaliteiten. Die lijst bevatte amper jongeren (of beter gezegd: mensen geboren na de Tweede Wereldoorlog) of vrouwen. Uitzonderingen die de regel bevestigen, zijn onder anderen de schrijver Salman Rushdie op tien en de andersglobaliste Naomi Klein (No logo) op elf. De Fransen vinden hun eerste intellectueel pas terug op plaats 22: het is de postmoderne filosoof Jean Baudrillard, die beweerde dat ,,de Golfoorlog nooit heeft plaatsgehad''.


DS, 19-10-2005 (belga)