PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland erkent "niet te rechtvaardigen" bloedbad van Katyn


Barst
8th April 2010, 01:26
Rusland erkent "niet te rechtvaardigen" bloedbad van Katyn


"Een misdaad die op geen enkele manier gerechtvaardigd kan worden", zo omschreef de Russische eerste minister Vladimir Poetin in Katyn het bloedbad dat daar in 1940 had plaatsgevonden. Op bevel van Jozef Stalin werden toen duizenden Poolse officieren gedood door de Russische geheime dienst.


Poetin is samen met zijn Poolse collega Donald Tusk naar Katyn afgezakt om eerbetoon te brengen aan de slachtoffers van het bloedbad. Het was de eerste keer dat een Russische eerste minister naar Katyn, in het westen van Rusland, was gegaan om hulde te betonen aan de ongeveer 22.000 Poolse officieren die in april en mei 1940 uit de weg waren geruimd door de NKVD, een van de machtigste staatsorganen van de toenmalige Sovjet-Unie.

"Dit is een misdaad die op geen enkele manier kan gerechtvaardigd worden. We moeten de herinneringen aan het verleden bewaren. We hebben niet de macht om het verleden te veranderen, maar we kunnen wel de historische waarheid en gerechtigheid herstellen", zei de Russische leider tijdens een ceremonie op het kerkhof van Katyn.
Een halve eeuw lang heeft Moskou de schuld voor het bloedbad afgeschoven op nazi-Duitsland. Pas in 1990 erkende Michail Gorbatsjov de verantwoordelijkheid van de Sovjet-Unie.


DM, 07/04/10 (dpa/adb)