PDA

Bekijk de volledige versie : Meer studenten voor hogescholen


Barst
19th October 2005, 20:21
Meer studenten voor hogescholen - Economie, informatica en industrieel ingenieur verliezen studenten aan zachte opleidingen.


Twee op de drie Vlaamse studenten zitten in een hogeschool: bijna 103.000 kozen er dit jaar voor een opleiding. Aan de universiteiten zitten zo'n 55.000 studenten. En de studentenaantallen aan de hogescholen blijven stijgen. Vooral de ,,professionele bachelors'' zitten in de lift. Dat zijn de driejarige opleidingen.


Van de (vierjarige) masteropleidingen aan de hogescholen blijven de ,,zachtere'' domeinen populair. Zo zitten audiovisuele kunst en muziek in de lift, net als de vertalers-tolken. Een opleiding tot industrieel ingenieur bijvoorbeeld blijft daarentegen steeds minder studenten aantrekken. Ook de ,,harde'' economie slaat minder aan: handelswetenschappen en bedrijfskunde zitten in een dalende trend - met uitzondering van de driejarige variant ervan. Ook het aantal studenten in de toegepaste informatica neemt af.

Dat de minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), vanaf dit jaar een examen organiseert voor beginnende kinesisten, heeft indruk gemaakt: het aantal nieuwe studenten kinesitherapie neemt aan de hogescholen af.

Ook op de driejarige opleiding verpleegkunde heeft de actualiteit een duidelijke impact. Vroedkunde zit in de lift dankzij de realityprogramma's over bevallingen.

Alarmerend is dat de lerarenopleiding voor het lager onderwijs steeds minder studenten aantrekt.

Het stijgende aantal studenten sterkt de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) in de vraag naar meer financiering voor de hogescholen.


www.vlhora.be

DS, 19-10-2005

wim leenaerts
19th October 2005, 22:44
[QUOTE=Barst]Alarmerend is dat de lerarenopleiding voor het lager onderwijs steeds minder studenten aantrekt.[/QUOTE]
Logisch als er overal verteld wordt dat er een groot lerarenoverschot is. Als er dan nog niet eens specifiek wordt bijvermeld in welke vakken en jaren dan is het niet moeilijk dat het aantal studenten die kiezen voor een lerarenopleiding lager onderwijs daalt...