PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 03-04-2010


Barst
4th April 2010, 14:37
VERLIEZERS


1. Bono

U2-boegbeeld Bono is de slechtste belegger van de Verenigde Staten. Dat heeft de financiële website 24/7 Wall Street berekend. Het durfkapitaalfonds Elevation, waarin Bono miljoenen dollars investeerde, deed een aantal rampzalige beleggingen, waardoor Bono een pak geld verloor. Nochtans was U2 volgens de berekeningen van het muziektijdschrift Billboard in 2009 de grootste verdiener in de Amerikaanse muziekwereld. De 360°-tournee en de platenverkoop leverden samen zo'n 80 miljoen euro op.


2. Léonard

Aartsbisschop André-Joseph Léonard deed dan weer de slechtste investering in onroerend goed van de week. Hij kocht een huis in de Brusselse gemeente Kuregem, die onlangs in het nieuws kwam wegens de onveiligheid. Léonard heeft te lichtgelovig vertrouwd op zijn bewaarengels, want bij een bezoek aan zijn nieuwe woning in Kuregem werd zijn tas gestolen.


3. Robert Brot

De prijs voor de slechtste investering in de liefde gaat naar de Amerikaanse miljonair Robert Brot, die duizenden dollars aan zijn liefje betaalde opdat ze de prostitutie zou opgeven. Nu Brot ontdekt heeft dat zijn vriendin desondanks bleef schnabbelen als callgirl, eist hij via de rechtbank zijn roekeloze belegging van 78.261 euro terug.


4. Stefaan Van de Velde

De Vlaamse-Brabantse landbouwer Stefaan Van de Velde investeerde in een veestapel, maar had blijkbaar geld noch kennis om de dieren fatsoenlijk te onderhouden. Dierenwelzijn haalde deze week tweehonderd koeien bij de boer weg wegens zware verwaarlozing. De dieren moesten worden afgemaakt. Drie jaar geleden nam Dierenwelzijn ook al eens alle activa van de boer in beslag.


5. Pip

Dames die investeerden in een nieuwe boezem met implantaten van het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse, voelden hun beleggingen letterlijk wegvloeien. De implantaten lekken immers, omdat ze van minderwaardige en verboden siliconen zijn gemaakt. Wereldwijd moeten mogelijk duizenden vrouwen, ook Belgische, hun ingeplante borstprotheses laten verwijderen. De terugroepactie zorgt voor een serieuze dip in de waarde van hun assets.



WINNAARS


1. Benno Barnard

Benno Barnard beleefde deze week zijn moment de gloire. Dat was geleden van toen hij Guido Gezelle 'dat imposante waterhoofd boven de zwarte soutane noemde' en het gild van Vlaamse toondichters over zich heen kreeg. Barnard houdt van polemiek. Deze week wilde hij een voordracht houden met de titel 'Lang leve God, weg met Allah'. Een zootje moslimradicalen verstoorde de lezing en Barnard mocht in alle kranten en op alle televisiezenders vertellen hoe hij ternauwernood het vege lijf had gered. Barnard zou Sharia4Belgium op gesuikerde thee moeten trakteren. Want hebt u op YouTube dat filmpje van de rel goed bekeken? Denk die heethoofden weg, en er blijft drie man en een paardenkop over voor zijn lezing.


2. Abu Imran

Drie man en een paardenkop, dat is ook het aantal bezoekers van een website die oproept om de sharia in België in te voeren. Sharia4Belgium is zo van de pot gerukt dat een normale mens vermoedt dat hun woordvoerder, Abu Imran, eigenlijk meedingt naar de Humo's Comedy Cup. Woensdag beleefde Imran zijn moment de gloire. Met een groepje dolgedraaide snotneuzen en fanatici verstoorde hij een kritische lezing over de islam. Prompt werd Sharia4Belgium een staatszaak en de nobele onbekende Abu Imran een bedreiging voor de democratie.


3. Geert Bourgeois

Een moment de gloire beleefde ook Geert Bourgeois deze week. Kunt u zo voor de vuist weg zeggen wat Geert Bourgeois doet in de Vlaamse regering? Hij is minister van Bestuurszaken en Binnenlands Bestuur (en ook Toerisme). Niet meteen sexy bevoegdheden. Dan is er geen beproefder middel om van zich te laten horen dan nog eens wat communautair vuurwerk uit de kast te halen. Net op het moment dat alle partijen in stilte naar een oplossing voor BHV toewerken, maakte Bourgeois bekend dat hij de Franstalige burgemeesters van de faciliteitengemeenten niet zal benoemen. Aandacht verzekerd.


4. Olivier Maingain

Weet u hoeveel zetels het FDF heeft in de Kamer? Een schamele twee zitjes, waarvan eentje voor voorzitter Maingain. Maar blijkbaar heeft MR-voorzitter Didier Reynders die twee zitjes broodnodig in de machtsstrijd met de PS, want van tijd tot tijd mag Maingain voor een dag de nationale politiek gijzelen. Deze week vergeleek hij de beslissing van Bourgeois met de politiek van de nazibezetters. Het leverde ook Maingain een treurig moment de gloire op.


DS, 03-04-2010