PDA

Bekijk de volledige versie : Nederland pakt het beter aan


Barst
1st April 2010, 02:17
Nederland pakt het beter aan


In ons land moeten magistraten en eventueel ook juryleden oordelen of een beschuldigde al dan niet toerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten, en of hij dat nu ook nog is. Het antwoord is ja of neen.


In Nederland is het niet zo zwart-wit. Het gebied tussen schuldig en niet schuldig zijn, wordt daar ingevuld door een veld van verminderde aansprakelijkheid. Hoe sterker het oorzakelijke verband tussen de stoornis en het misdrijf, hoe minder aansprakelijk de beschuldigde is. Zijn gevangenisstraf wordt dan korter, maar er wordt een terbeschikkingstelling (bij ons ‘internering') aan vastgehangen.


2. Medisch onderzoek door uitgebreid team

In ons land worden plegers van zware misdrijven van wie vermoed wordt dat ze geestesgestoord zijn, in de gevangenis ondervraagd door een of meer psychiaters.

In Nederland worden dergelijke plegers van zware misdrijven beoordeeld door een multidisciplinair team. Ze worden daartoe opgenomen in het Pieter Baancentrum, een psychiatrische kliniek waar ze tot zeven weken in observatie kunnen blijven.


3. Gerechtspsychiaters beter vergoed

Bij ons is iedere psychiater die wordt opgeroepen om een expertise te doen, een deskundige gerechtspsychiater. Er is geen erkenning voor nodig, er is geen opleiding en de betaling is ondermaats: een vaste vergoeding van 347,56 euro per case, ongeacht het aantal werkuren.

Een Nederlandse gerechtspsychiater krijgt 1.320 euro voor een eenvoudige zaak en 2.600 euro voor een complex dossier.


DS, 31-03-2010