PDA

Bekijk de volledige versie : Flitspaal kan met sleuteltje uitgeschakeld worden


Sanne Wauters
28th March 2010, 19:15
'Flitspaal kan met vrij te koop sleuteltje uitgeschakeld worden'
zondag 28 maart 2010, Bron: belga

BRUSSEL - Met sloten en sleutels die vrij te koop zijn, kunnen alle flitspalen in Vlaanderen uitgeschakeld worden zonder risico op vervolging. Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Jurgen Verstrepen (LDD), die het zelf uitprobeerde.
Omdat de sloten en sleutels zonder bestelling vrij te koop zijn, 'kan iedereen die het typenummer van het sleuteltje kent dit kopen, bestellen en op eenvoudig verzoek laten namaken', zegt Verstrepen. 'Elke slotenmaker kan dit leveren en namaken. Zowel het slot als de sleutel beschikt niet over een of andere veiligheidcode.'

Verstrepen toonde in het programma Verstrepen&Hermans op GunkTV hoe hij de flitspalen onklaar maakte. 'Mijn voordeur thuis is beter beveiligd dan al die flitspalen en sturingskasten. Je doet ze zonder probleem open en je kan gewoon de zekering afzetten. Ik moet zelfs geen kniptang meebrengen. Ik heb bewezen dat het allerlaatste model zelfs opengaat met mijn sleuteltje. Het is onvoorstelbaar dat de Vlaamse overheid zo nalatig en amateuristisch is.'

Als hij dat zou willen, zegt Verstrepen, legt hij 'morgen het grootste deel van de flitspalen in Vlaanderen plat. Als ik stout ben geef ik de gegevens vrij van het sleuteltje en het slot. Ik wil dit niet doen, maar als ik het kan en weet... wie dan nog?'

Verstrepen spreekt van 'je reinste amateurisme' in hoofde van de overheid. 'Ik kan flitspalen uitschakelen zonder iets te vernielen. Men kan mij dus zelfs niet vervolgen omdat ik niets vernietig.'

Eigen mening:
Ik zet dit artikel op het forum omdat ik verontwaardigd ben over het nieuws op VTM. Ik keek zonet naar het nieuws en er werd getoond hoe je de flitspalen kan uitschakelen.
Persoonlijk vind ik dit enorm fout van de redactie van het nieuws. Tonen hoe je de flitspaal kan uitschakelen en het sleuteltje dan heel duidelijk in beeld brengen, hoe haal je het in je hoofd? Maar oké, ik versta dat dit 'nieuws' is. Maar selecteer dan wat je wel en niet gaat zeggen. Een voorbeeld van wat je in dit geval beter niet zegt: 'Omdat je geen vandalenstreken uithaalt, kunnen ze je moeilijk straffen. Als je met een sleuteltje de flitspaal stillegt, wordt dit niet gestraft.' Zoiets is erom vragen vind ik. Wie zou er nu geen flitspaal willen stilleggen?

Jens_Cools
29th March 2010, 11:03
Volgens mij ligt de fundamentele fout niet echt bij het VTM nieuws. Het is de overheid die dit min of meer zelf in de hand werkt.

Het is volgens mij niet al te slim om de flitspalen te beveiligen met sloten die zomaar te verkrijgen of na te maken zijn bij eender welke slotenmaker.
Natuurlijk heb je een punt, dat de redactie van het VTM nieuws hier ook wat slimmer mee moet omgaan en dat dit gevolgen kan hebben... want dit gaat ongetwijfeld leiden tot vandalenstreken.
Maar deze zaak legt het amateurisme van onze overheid nogmaals bloot... Misschien zet het hen wel eens aan tot nadenken...

En als het even kan, zet de overheid mensen graag in 't zak, dus waarom ondersom dan eens niet? :p

Jolien Willems
29th March 2010, 11:44
Ik las het artikel vanmorgen in het nieuwsblad. Jurgen Verstrepen saboteert flitspalen met sleuteltje van 14euro :).
Als het zo simpel is om een flitspaal uit te schakelen, dan hebben de brandende autobanden af gedaan :). Nu kan men met een simpel sleuteltje de zekering van de flitspaal afzettenn en klaar is kees. Dit vind ik zeer onverantwoordelijk van de Vlaams overheid. Nu is de vraag:" gaat de Vlaamse overheid maatregelen treffen? Gaan ze alle sloten vervangen?".
Dit gaat een hele investering worden volgens mij als ze dit willen uitvoeren.

Joost Heylen
29th March 2010, 11:47
Klein foutje:)
Jolien was nog aangemeld op mijn laptop:)
Vrouwen he ;)

Ik las het artikel vanmorgen in het nieuwsblad. Jurgen Verstrepen saboteert flitspalen met sleuteltje van 14euro .
Als het zo simpel is om een flitspaal uit te schakelen, dan hebben de brandende autobanden af gedaan . Nu kan men met een simpel sleuteltje de zekering van de flitspaal afzettenn en klaar is kees. Dit vind ik zeer onverantwoordelijk van de Vlaams overheid. Nu is de vraag:" gaat de Vlaamse overheid maatregelen treffen? Gaan ze alle sloten vervangen?".
Dit gaat een hele investering worden volgens mij als ze dit willen uitvoeren.

Lennart
29th March 2010, 19:44
Er zijn helaas nog enkele gelijkaardige voorvallen.
Een hele tijd geleden kwam in het nieuws dat je heel gemakkelijk zelf treinen kan laten vertrekken, met een doodgewone insteeksleutel uit een doe-het-zelf-zaak. Ook dit kan toch gevaarlijke gevolgen hebben. Ook dit voorval is toen in het nieuws en in de krant geweest. Dus ook hier kan iedereen het inderdaad zomaar 'nadoen'.
Maar ook ik vind dat de fout vooral bij de overheid of speciaal bevoegde instanties ligt. Denken zij hier dan niet bij na? Het heeft allebei toch wel belangrijke consequenties... Dat dit zo eenvoudig is voor een gewone burger is toch wel onvoorstelbaar.


Hieronder een krantenartikel over het laten vertrekken van de treinen.

Bron: Gazet van Antwerpen
Datum: 17/06/'09

Herziening procedure na vertrek van trein zonder begeleider?

Trein Tram Bus (TTB) wil de vertrekprocedure voor treinen laten herzien nadat een grappenmaker maandag een trein had laten vertrekken in Brussel-Centraal, terwijl de treinbegeleidster nog op het perron stond. De trein reed van Brussel-Centraal tot Brussel-Zuid met alle deuren nog open.


De trein vertrok maandag enkele minuten te vroeg in Brussel-Centraal. De begeleidster die zich nog op het perron bevond, kon enkel verbaasd toekijken toen de trein zonder haar wegreed. Bovendien vertrok de trein terwijl de deuren nog open stonden, wat bijzonder gevaarlijk is voor de reizigers.

Makkelijk verkrijgbaar
Dat de trein kon vertrekken, betekent dat iemand die niet bevoegd was een sleutel had die nodig is om het vertreksein in gang te zetten. Zo'n sleutel is in ieder Belgisch station te gebruiken.

Mogelijk gebruikte iemand een sleutel van een voormalige treinbegeleider, maar het kan ook zijn dat een insteeksleutel uit een tros die verkrijgbaar zijn in een doe-het-zelfzaak werd gebruikt.

Gezond verstand
Het lijkt enigzins gevaarlijk dat die sleutels zo vrij te verkrijgen zijn. "Als iedereen zijn gezond verstand zou gebruiken, is er geen probleem. Het is zorgwekkend dat dit gebeurt, we gaan nu kijken wat de gevolgen zullen zijn", zegt Jochem Govaerts van de NMBS.

"Het zou heel lang duren om al die sleutels te vervangen, dus we zoeken al enkele jaren naar een betere vertrekprocedure. Maar we zouden in de eerste plaats een beroep willen doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de reizigers", aldus Govaerts.

Vertrekken bij gesloten deuren
Volgens TTB is het echter duidelijk dat de vertrekprocedure moet veranderen, gezien er zich twee weken geleden ook al een incident voordeed in Dinant waarbij er een treinbegeleider op het spoor belandde.

TTB meent dat de trein voortaan enkel zou mogen vertrekken als de deuren dicht zijn. Ook de socialistische vakbond ACOD is voorstander van vertrek bij gesloten deuren.

Matthias Wauters
29th March 2010, 19:52
Echt nieuws vind ik dit niet! Er zijn veel belangrijkere zaken in de wereld dan het onschadelijk maken van stomme flitspalen in ons piepklein landje genaamd België...
Eerst en vooral mogen ze op het nieuws, of weet ik wat, niet zeggen hoe of wat je moet doen,...
Ten tweede vind ik het nalatige gedrag van de overheid triestig. Maar dat daar iets aan schol dat wisten we al langer dan vandaag..

Waarom geen flitspalen afschaffen? Zo kan er niets meer met hen uitgestoken worden. Weliswaar zullen de snelheidsduivels onder ons dan zeer tevreden zijn, maar leg dan een extra heuvel of zo aan, want daar kan niemand iets aan veranderen.