Inloggen

Bekijk de volledige versie : Minder dan 1 op 5 Belgen heeft goed oog in zijn politici


Eva Thijs
18th March 2010, 12:55
Het vertrouwen van de Belg in zijn politici is naar ongekende diepten gezakt. In Vlaanderen heeft nog minder dan één op vijf kiezers vertrouwen in de politiek, in Wallonië is dat zelfs nog amper één op tien.

Sinds 2004 peilt onderzoeksbureau GfK naar het vertrouwen van de Belgen in hun volksvertegenwoordiging. Voor het eerst zakt dat onder de drempel van 20 procent. Voor België komt de enquête uit op 17,2 procent van de ondervraagden die nog vertrouwen behouden in de politiek. In Vlaanderen is dat nog 19,5 procent, maar in de Waalse cijfers gelooft amper 9,9 procent in de politiek.

Het politieke vertrouwen blijft in Vlaanderen het grootst bij kiezers van vooral Groen! en ook sp.a, het minst bij kiezers van N-VA en Vlaams Belang.

Afschaffing stemplicht
Met een politiek vertrouwen van minder dan twintig procent zakt België stilaan naar de kelder van Europa. Directeur Mark Hofmans van GfK, die het onderzoek leidde, legt een verband met de gespannen politieke context van dit moment.

Nog uit de GfK-peiling, telefonisch afgenomen bij een representatief staal van 1000 Belgen, blijkt dat een derde van onze landgenoten zou thuisblijven, mocht de stemplicht afgeschaft worden. Vooral vrouwen zouden sneller afhaken. Bij vervanging van stemplicht door stemrecht zou in Vlaanderen het Vlaams Belang bijna de helft (42 procent) van zijn electoraat verliezen, in Wallonië zou de PS de grootste klap krijgen en 36 procent van zijn kiezers zien wegvloeien. Daarentegen zou slechts 10 procent van van de Vlaamse groene kiezers afhaken.

Datum: 18/03/2010
Bron: De Morgen

Eigen mening:
Eigenlijk verbaast het me niet dat er zo weinig vertrouwen is in onze politici. Er zijn de laatste jaren zoveel mooie dingen beloofd door de regering en alles draait op uitstel en afstel. Politici zijn precies alleen nog maar bezig met kiezers voor zich te winnen. Maar de bevolking ziet weinig positieve evolutie en de regering en zijn daden. Waar zijn we toch mee bezig? Ons land moet bestuurd worden en de bevolking moet gezond en gelukkig kunnen leven. Ons land verkeert momenteel in een economische crisis, maar ik denk dat we ook kunnen zeggen dat het naar een politieke crisis aan het uitdraaien is.
De politieke schakel is zeer belangrijk in een mensenleven. Een groot deel van onze maatschappij wordt overeind gehouden of komt ten val door de politieke beslissingen. We kunnen er maar beter voor zorgen dat onze politiek behoorlijk zal werken.