PDA

Bekijk de volledige versie : Het Andere Amerika drinkt koffie


Barst
15th March 2010, 14:00
Het Andere Amerika drinkt koffie


BRUSSEL - De tegenbeweging tegen de Obama-haters is ingezet. Progressieve Amerikanen, verenigd in de Coffee Party, bliezen dit weekeinde voor het eerst verzamelen om de president aan te moedigen werk te maken van zijn hervormingen.


Barack Obama's beleid wekt zoveel weerstand op bij conservatieve Amerikanen dat die zich het voorbije jaar spontaan verenigden in lokale verzetsgroepen. Spontaan, maar wel luid aangemoedigd en gecoacht door Fox News, mediafiguren als Glenn Beck en Rush Limbaugh, sommige Republikeinen en een schare van rechtse websites.

Deze Tea Party-beweging raasde als een furie door de VS (DS 4februari). De leden zeggen te willen terugkeren naar de principes van de Amerikaanse Revolutie: puur kapitalisme, met een uiterst beperkte rol voor de overheid. De naam verwijst trouwens naar de Boston Tea Party van 1773, het startschot van de onafhankelijkheidsstrijd. En volgens hen brengt de president deze principes in gevaar.

De Tea Party kan alvast de vertraging van Obama's hervormingsbeleid op haar conto schrijven. En ze claimt ook de verovering van wijlen Ted Kennedy's senaatszetel in Massachusetts in januari.

Aanvankelijk lieten de progressieven betijen. Hun passie voor Obama was bekoeld omdat hij te veel wilde samenwerken met de oppositie en zijn hervormingen niet krachtig genoeg doorduwde. Maar ook en vooral omdat hij de oorlog in Afghanistan had uitgebreid (DS 25februari).

Maar nu is de tegenbeweging ingezet: de Coffee Party. Het doel van de progressieve koffiedrinkers? 'De politici ertoe aansporen om de hervormingen goed te keuren waarvoor 52,9 procent van de Amerikanen in 2008 stemde.'

Het begon zes weken geleden op de Facebook-pagina van Annabel Park, een Koreaans-Amerikaanse documentairemaakster uit Silver Spring nabij Washington, DC. Park, die als vrijwilligster voor Obama's verkiezingscampagne had gewerkt, was ontzet over de vloedgolf die de Tea Party veroorzaakte, en maande de mensen aan: 'Word wakker en sta op'. Zaterdag had ze volgens CNN al 141.000 fans.

Die dag kwamen velen van hen samen in 350 koffiehuizen in heel het land. Net als de Tea Party zijn de koffiedrinkers ontgoocheld in de traditionele politiek. Maar in tegenstelling tot de Tea Party'ers zien ze de overheid niet als de vijand. Ze vinden dat de overheid het leven van de burgers wel degelijk beter kan maken. En ze willen naar eigen zeggen vooral niet de agressieve methoden van de Tea Party gebruiken.

De druk van links is welgekomen voor de Democratische partijleiding en de president, want zij zijn nog steeds op zoek naar voldoende steun voor de stemming over de hervorming van de ziektekostenverzekering. Ze hopen dat die deze week in het Huis van Afgevaardigden kan plaatsvinden. President Obama heeft er zijn reis naar Azië voor uitgesteld.

Ze kunnen alvast rekenen op de dankbaarheid van de Coffee Party, die 'politici steunt die positieve oplossingen zoeken'. Obama's lijst van verkiezingsbeloften was erg lang. En ook een globale hervorming van de immigratiewet was er één van. Dat wil zeggen: zowel maatregelen om illegale immigratie te vermijden als een regularisering van mensen-zonder-papieren. De migrantenorganisaties zijn kwaad over het totale gebrek aan vooruitgang en roepen op om op 21maart massaal in de hoofdstad te komen betogen.

Links Amerika zag zijn droom dat er na vijftien jaar eindelijk weer een progressief beleid gevoerd zou kunnen worden, al snel na Obama's aantreden vervliegen. In plaats van sociale vooruitgang leken regressieve krachten te zegevieren. Het verzet tegen de minste verbetering van het lot van de minderbedeelden, tegen gelijke rechten voor wie anders is, was zo verbeten, zo goed georganiseerd en zo gul gefinancierd dat de hoop plaats maakte voor ontgoocheling. De Congresverkiezingen van november leken een ramp te zullen worden.

De inzet van deze verkiezingen, die -dat staat als een paal boven water- de duurste ooit zullen zijn (mede door toedoen van het Hooggerechtshof dat alle beperkingen op politieke giften ophief), is immens. Belangstelling gegarandeerd voor het duel tussen de thee- en de koffiedrinkers.

http://coffeepartyusa.com


DS, 15-10-2010 (Evita Neefs)