PDA

Bekijk de volledige versie : Een op de drie schoolgaande tieners slaapt te weinig


Barst
4th March 2010, 17:48
Een op de drie schoolgaande tieners slaapt te weinig


Maar liefst 33 procent van de tieners slaapt minder dan 8,5 uur op schooldagen. Bij 18 procent is dat minder dan 8 uur per dag, zo blijkt uit een enquête van het Radio 1-programma 'Peeters & Pichal'. Vooral jongens uit het TSO en BSO zouden heel laat opblijven.


'Onderzoeken wijzen op een slaapbehoefte van om en bij negen uur bij tieners. Jongeren die gedurende maanden te weinig slaap hebben, bouwen slaapschuld op die kan leiden tot ernstige slaaptekorten', waarschuwt dokter Stijn Verhulst van het slaapcentrum van de Universiteit Antwerpen op Radio 1.

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts bij 16 procent van de tieners de ouders vaak een probleem maken van het uur van bedtijd. Bij 84 procent hebben ouders er zelden tot nooit problemen mee. Niet goed, aldus specialisten uit slaapcentra die vinden dat ouders hun kinderen moeten stimuleren om voldoende te slapen.

De onderzoekers peilden tot slot naar naar het effectieve uur dat tieners naar bed gaan en stelden vast dat 70 procent van de schoolgaande tieners na 22 uur gaat slapen. Veertig procent duikt na 22.30 uur onder de lakens en 22 procent pas na 23 uur.

De enquête werd afgenomen in zes Vlaamse scholen bij 750 leerlingen van 14 tot en met 16 jaar in zowel ASO, BSO en TSO.


Blog DS, 04-03-2010

Eva Thijs
4th March 2010, 19:23
Ik vind dat het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de ouders is om hun kinderen te leren dat ze voldoende slaap nodig hebben. Een opgegeven uur om te gaan slapen is geen straf. Natuurlijk kan het tot conflicten leiden als je tegen een puber moet zeggen dat die op tijd moet gaan slapen wanneer zijn favoriete televisieprogramma later valt.
Niet alleen de ouders zijn verantwoordelijk maar ook de jongere zelf. Hij moet toch ervaren dat hij moe en afwezig is wanneer hij te weinig geslapen heeft? Ik persoonlijk weet toch van mezelf wanneer ik moet gaan slapen om de volgende dat attent te zijn in de lessen.
Onvoldoende slaap heeft niet altijd te maken met het uur dat je in je bed kruipt. Uit eigen ervaring weet ik dat je, ook al ben je heel moe, nog uren lang kan wakker liggen. Als je om 21 uur gaat slapen en pas na middernacht effectief in slaap valt, kan je hier niet veel aan doen. Of er zou een lichamelijke of psychische oorzaak zijn voor je slapeloosheid, als dat het geval is kan je best in behandeling gaan.

Tinne.Buyens
4th March 2010, 21:28
Ik vind het vooral de verantwoordelijkheid van de jongere zelf. Het is hier natuurlijk wel een kwestie van : waarom gaat de jongere later slapen?
Is het een kwestie van gamen tot laat in de nacht, van tv kijken tot laat in de nacht, of misschien wel schoolwerk tot laat in de nacht?
Dat laatste valt op sommige, natuurlijk niet nader te noemen, scholen niet te ontkennen, de rest is de verantwoordelijkheid van de jongere zelf.
De ouders kunnen wel adviezen geven over de tijd waarop de jongere naar bed moet, maar het is nog steeds de jongere zelf die beslist wanneer hij/zij moet gaan slapen. In mijn thuissituatie krijgen we een uur tot het 5e middelbaar, van dan hangt het onder andere af van het schoolwerk en de schoolprestaties. Wij hebben daarin geleerd om onze verantwoordelijkheid te nemen, maar natuurlijk is het niet vanzelfsprekend dat elke jongere dat doet.

Sofie Geerinckx
5th March 2010, 15:16
Vroeger stuurde mijn ouders mij ook op een bepaald uur naar bed omdat zij wisten dat ik anders verder zou werken voor school of tv zou kijken tot ik echt moe werd. Ik heb ondertussen wel geleerd dat voldoende slaap noodzakelijk is. Maar ik kan begrijpen dat het niet altijd evident is om al deze uren slaap te halen, ook ik zit soms laat voor school te werken en wil daarna nog graag wat ontspanning, ook al is het al laat.

In de middelbare school ligt dit natuurlijk nog wel iets anders. Maar ik vind het inderdaad zoals Tinne al zei de verantwoordelijk van de jongeren zelf. Dit wil niet zeggen dat de ouders hier geen inspraak in hebben. Ouders hebben nog altijd het beste voor en daar denken pubers niet vaak over na. Want slapen is inderdaad heel belangrijk om je de volgende dag fit te voelen, en hier moeten ouders hun kinderen in stimuleren. Ik schrok er wel van dat zoveel procent van de ouders hier niets met inzitten. Dit moet volgens mij toch wel veranderen.

Coleta
6th March 2010, 18:32
Ik ben het niet helemaal eens met Eva. Het is natuurlijk wel de verantwoordelijk van de ouders om hun kinderen goede gewoonten aan te leren, dus ook wat slapen betreft, maar hier gaat het over de slaapgewoontes van tieners. Dan vind ik dat de grootste verantwoordelijkheid bij die tieners zelf ligt. Ze zijn oud genoeg om te weten wat gezond is en wat niet. Ze zouden zelf moeten uitmaken hoeveel slaap ze nodig hebben. In de lagere school kreeg ik ook nog een uur opgegeven om te gaan slapen, maar in het middelbaar mocht ik dat zelf bepalen. Het lijkt mij wel normaal dat daar soms eens van geprofiteerd wordt. Zo ging ik in het begin ook wel eens heel laat slapen, maar uiteindelijk leer je zo het beste zelf uitmaken wat je nodig hebt. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer slaap nodig dan anderen. Ik kan best wel met weinig slaap, dus het zou voor mij niet leuk geweest zijn moest ik altijd een vast uur gekregen hebben om in bed te kruipen.
Ik vind dus dat je tieners best wel die verantwoordelijkheid moet geven. Wanneer het echt heel erg wordt -bijvoorbeeld nog maar 4 à 5 uur slaap per nacht- dan kan je als ouder nog altijd ingrijpen. Maar wanneer iemand uitgeslapen is wanneer hij/zij ongeveer 7 uurtjes slaapt, waarom daar dan een probleem van maken?

Lize Holemans
8th March 2010, 23:33
Ik vind dit de verantwoordelijkheid van de ouders tot op een bepaalde leeftijd. Zo weet ik bijvoorbeeld uit eigen ervaring dat ik tot en met het vierde middelbaar een "uur" kreeg van mijn ouders om te gaan slapen. Ik had dit toen ook nodig. Ik denk persoonlijk dat dit voor veel jongeren van deze leeftijd nog van toepassing is. Maar zo vind ik ook: hoe ouder de leerlingen worden, hoe meer de verantwoordelijkheid bij henzelf moet liggen. Ze kunnen vaak zelf inschatten hoeveel slaap ze nodig hebben gedurende de nacht om de volgende dag voor 100% geconcentreerd te kunnen zijn. Ook draagt dit voor een deel bij tot hun zelfredzaamheid die ze moeten kunnen ontwikkelen. Indien blijkt dat dit voor sommige leerlingen onhaalbaar of moeilijk is, is begeleiding van ouders zeker nog nodig.

Lennart
9th March 2010, 19:57
Hoewel ik dit een groot aantal vind kan ik er niets slechts van zeggen, ik was vroeger zelf ook zo.
Ik ging soms pas slapen om 12u of half 1, maar ik kwam hiermee toe. 'S morgens was ik klaarwakker en fris op school. Natuurlijk is het de verantwoordelijkheid van de ouders om de kinderen op tijd in bed te steken, maar enkel als er bewijs is dat zij hier ook veel last van hadden. Als ik vroeger toch eens een dag lastig en moe was wist ik uit mezelf dat ik enkele dagen vroeger moest gaan slapen. Het zijn volwassenen in de maak, dus ik denk dat zij ook wel enkele verantwoordelijkheid lopen.

Tine Van den Langenbergh
10th March 2010, 20:58
Ik denk dat de verantwoordelijkheid vooral bij de jongeren zelf ligt. Indien deze de verantwoordelijkheid zelf niet aankan (omdat hij/zij te moe blijkt te zijn de dag nadien), mogen de ouders wel ingrijpen en hem/haar een beduur geven of de laptop beneden houden, ... Maar ik vind ook dat je een beduur geen straf mag maken. Ik geraak namelijk zelf nogal moeilijk in slaap en kan ook niet doorslapen. Ik heb over de jaren heen al vele middeltjes geprobeerd en vorig jaar ben ik uiteindelijk naar de slaapkliniek gegaan. Daar proberen ze je een hele dag lang met trucjes in slaap te krijgen, bij mij zonder enig succes. 's Nachts hebben ze mij een slaappilletje moeten geven omdat ze -indien ze op mij hadden moeten wachten om zelf in slaap te vallen- anders niet genoeg grafisch materiaal hadden om mijn slaappatroon te kunnen verklaren. Ik slaap van nature zeer slecht, dat is genetisch bepaald. Het enige wat ik hieraan kan doen is of wel af en toe een slaappilletje nemen als ik enkele dagen aan een stuk minder dan 3 uur per nacht slaap en mij niet fit genoeg voel in de dag of wel gewoonweg later gaan slapen. Normaal gezien ga ik rond half 12 naar boven, de meeste zouden zeggen dat dit laat is, maar voor mij is dit vrij vroeg. Als ik vroeger ga slapen, kan ik absoluut niet in slaap geraken en begin ik te piekeren, wat nog een slechtere invloed heeft op mijn slaappatroon. Het is dus beter om een beetje later te gaan slapen, wanneer ik me al rustiger voel en dan proberen om effectief in slaap te vallen. Ik kan het dus wel begrijpen dat sommige jongeren geen bemoeienissen van hun ouders willen en zich 's avonds nog wat willen bezighouden als ze de slaap niet kunnen vatten. Ook mensen die het met minder slaap kunnen doen, moeten dit maar voor hun eigen uitmaken. Ik zal nooit 8,5 uur per nacht kunnen slapen, ik ben al blij dat ik 4 uur per nacht slaap! Toch kan ik functioneren op school! Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die het met enkele uren minder slaap kunnen doen en nog altijd fit zijn in de les, dan vind ik dat de ouders ook de jongere vrij moet laten in zijn/haar slaapgewoonten. Dit ter zijde denk ik dat de media ook wel een grote invloed heeft op de slaapgewoonten. De programma's waar jongeren graag naar kijken zijn door de jaren heen altijd maar verlaat. Daardoor gaan de ouders ook eerder denken van "half 10 is nog relatief vroeg" om mijn kind naar bed te sturen, terwijl ze dit vroeger al eerder aan de late kant vonden. Er moet ook rekening gehouden worden met het uur waarop de jongere de volgende dag uit de veren moet. Mijn zus is 16 jaar, ze moet om kwart na 6 uit bed en gaat tegen 23u naar bed (vaak ligt ze boven nog uren naar de tv te kijken). Mijn zus is slechtgehumeurd in de dag en kan 's morgens niet goed opstaan. Maar ze mag tot 23u opblijven omdat ik dat ook mocht, toen ik 16 jaar was. Ik kon echter al niet slapen, dus lag nog uren wakker. Dat niet meegerekend moest ik wel pas om kwart na 7 opstaan om tijdig op school te geraken. Ik denk dat ouders deze zaken ook moeten onthouden wanneer ze een kind nog een bedtijd willen toekennen.

Karenoris
11th March 2010, 10:09
Ik heb zelf een zeer vrije opvoeding gehad op het gebied van keuzes maken, evenals dus mijn keuze hoe laat ik in bed kroop.
Zowel mijn zus als ik hebben hierdoor de gewoonte om tegen 21u naar boven te gaan. Ik denk dat je als ouder(s) je kinderen voldoende verantwoordelijkheid mag geven, zo lang je zelf maar het goede voorbeeld geeft en 'hamert' op bepaalde waarden en normen die je belangrijk vindt. Ook kan je, zonder je kind zijn verantwoordelijkheid af te nemen, wel duidelijk laten merken of zijn keuze je zint of niet. Dit kan voor het kind een aanleiding zijn om zijn gedrag bij te sturen.

Daarom vind ik dat hier zowel de verantwoordelijkheid ligt bij de jongere die de juiste keuze maakt, als bij de ouder die met zijn opvoeding toch steeds de juiste richting aanwijst.