PDA

Bekijk de volledige versie : Humeurige kleuterklas


Barst
4th March 2010, 16:37
Doe dit, maar ook dat


De Vlaamse regering moet snel beslissen over de Oosterweelverbinding, want het palaver duurt al meer dan tien jaar en de verkeersknoop rond Antwerpen wordt almaar dramatischer. Slaagt ze daar niet in, dan is ze hopeloos verdeeld, verlamd en dus onnuttig. Maar diezelfde Vlaamse regering moet ook alle voorstellen van iedereen zorgvuldig bestuderen. Want anders is ze vooringenomen, verkocht aan de betonboeren en ondemocratisch.


De dienst Wegen en Verkeer moet snel alle door de vorst veroorzaakte putten in de weg opvullen, want de schade die iedere dag aan de ophanging van talloze auto's wordt toegebracht, is ontoelaatbaar. Maar diezelfde dienst mag dat niet doen op het ogenblik dat wij allen van die weg gebruik willen maken, want dan staan we nog langer in de file dan nu al het geval is.

De NMBS moest tijdens de winterprik stoppen met het treinonderhoud om de tijdigheid te waarborgen ondanks de pannes bij veel stellen. Alleen zo kon het nijpende gebrek aan zitplaatsen nog enigszins in de hand worden gehouden. En pas in 2016 zullen geplande investeringen beterschap brengen. Wat een gebrek aan klantgerichte service en vooruitziendheid!

Nu het hopelijk weer warmer wordt, kan diezelfde NMBS aan het achterstallige onderhoud beginnen, maar zodra de spooroperator dat doet, zijn er weer minder stellen beschikbaar en krijgen we dus weer geklaag over overvolle coupés.

Een onderzoeksrechter die in een moordzaak een verdachte aanhoudt, zijn huis overhoop gooit en zijn tuin omploeg, blijkt de verkeerde vast te hebben. Schande over hem. Heeft hij nog nooit van het vermoeden van onschuld gehoord?

Dezelfde onderzoeksrechter beslist in een ander geruchtmakend dossier een mogelijke verdachte niet met alle middelen van de wet aan te pakken, omdat hij, op basis van de voorliggende argumenten, vreest zich nog eens te vergissen. Dit keer is juist dat zijn fout, want het blijkt om Ronald Janssen te gaan. Wie gaat deze magistraat straffen voor de inschattingsfout die twee jonge mensen het leven heeft gekost?

Achter de vraag of we bij alles wat verkeerd gaat telkens zo snel mogelijk een schuldige moeten aanwijzen, schuilt een andere, nog fundamentelere vraag: bestaat er nog enige tolerantie voor het besef dat iedere beslissing voor- en nadelen heeft? Dat iedere keuze het risico op ongewenste effecten inhoudt? Kortom: dat het maar zelden lukt om zowel de boter als het geld van de boter te krijgen?

Hoe lang gaan we nog door met het gezeur over alles én over het tegenovergestelde? Vandaag verweert de voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters zich tegen dit verschijnsel. En terecht.

Iedere overheidsdienaar is te allen tijde verantwoording verschuldigd aan een kritisch toekijkende natie. Maar niet aan een humeurige kleuterklas.


DS, 04-03-2010 (Bart Sturtewagen)